onsdag 27 maj 2015

Mistborn: Sista Riket - Brandon Sanderson

Titel: Mistborn: Sista Riket
Författare: Brandon Sanderson
Serie: Mistborn #1
Förlag: Modernista
Språk: Svenska
Antal Sidor: 743
Utgiven: April 2015
Rec ex: Ja

Beskrivning från Goodreads:

I tusen år har aska fallit från himlen, inga blommor har blommat och täta dimmor har gjort nattens mörker fruktat. Det är en värld av lidande där den evige och odödlige Överstehärskaren styr genom ett antal aristokratiska familjer. Vanligt folk är dömda att leva i underkastelse och arbeta som slavar.
Men mitt i all hopplöshet dyker Kelsier upp, en överlevare från de hålor dit Överstehärskaren skickar dem som han dömt till döden. Kelsier har allomantiska förmågor – en rad magiska styrkor som nästan bara aristokratin besitter – och en plan om hämnd och frigörelse. Samtidigt stryker Vin, en ung tjej som är medlem i ett tjuvgäng, runt på gatorna i huvudstaden. Även hon är allomantiker – men vet inte själv om det förrän Kelsier drar in henne i sina planer.


Kommentarer:
Den här boken är fantastisk, kanske inte en överraskning eftersom den är väldigt populär och alla tycks älska den. Men det tåls att säga igen, helt fantastisk!

Det är en jätte till bok men jag hade inte velat ha den en sida kortare. Alla 743 sidor behövs och Sanderson lyckas utmärkt med att fylla hela boken med intressanta händelser och det fanns inte en minsta risk för att bli uttråkad. Historien går lite upp och ned i tempo men den är alltid fängslande och mycket läsvärd, det känns inte som det är massa onödigt babbel och oviktiga händelser utan enbart en medryckande historia!

Sista Riket andas kvalitet. Ni vet den där känslan som kommer när man läser en bok eller bara håller den i handen: "detta är en riktig bok". Den är genomarbetad, genomtänkt och jag tycker att man känner att författaren verkligen har lagt ner tid på hela historien. Det uppskattar jag verkligen och tycker det märks genom hela boken. Nu för tiden släpps det så många böcker dagligen och många författare spottar ut böcker på löpande band och jag menar inte att de skulle vara sämre för den saken skulle men jag få inte den känslan av Sista Riket. Eller är det för att jag gillar den här boken SÅ mycket att jag inbillar mig en massa saker som egentligen inte stämmer. 

Boken följer flera olika karaktärer så man får chansen att lära känna många av dem på nära håll. De är alla intressanta och spännande att läsa om men mitt fokus ligger såklart på Kelsier och Vin, en mycket lyckad karaktärsmatchning! Kelsier är rätt oförändrad genom hela historien men jag gillar verkligen honom riktigt mycket, Vin däremot gör en stor resa och det är imponerande att se hur hon förändras under bokens gång. 

Jag hade planerat att läsa den här boken på engelska men hade väl ingen plan på när det skulle bli av så jag är väldigt tacksam för att jag har fått chansen att läsa den nu och glad över att alla som inte läser på engelska får möjligheten att uppleva den här boken på svenska. Modernista har ännu en gång briljerat med sitt urval av böcker och jag hoppas bara på att andra boken inte dröjer allt för länge! 

Mistborn: Sista Riket - En fängslande, rafflande och helt magisk berättelse!


Betyg 10/10

Andra böcker i serien:
1. Sista Riket
2. Eng. The Well of Ascension
3. Eng. The Hero of Ages


Boken finns att köpa på AdlibrisBokus och Cdon.

6 kommentarer:

 1. Jag har blivit tipsad om den här serien flera gånger, det börjar banne mig bli dags att ta tag i den!

  SvaraRadera
 2. Jag håller med dig om det du skriver Det är helt enkelt en riktigt, riktigt bra och välskriven bok som är medryckande rätt igenom.

  SvaraRadera
 3. Det var som att jag skrivit det själv - håller med dig i varje ord! Sanderson har verkligen lyckats med Sista Riket.

  Vet du när andra delen kommer ut på svenska? Jag längtar!

  SvaraRadera
 4. Stort tack för den här bokrecensionen!!! Utan dig hade jag aldrig fått chansen att läsa denna underbara bok.
  Ser fram mot del två :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så himla kul!! jag ser oxå sjukt mycket fram emot del två!! :)

   Radera
 5. Har precis beställt hem den här, kan knappt vänta! Problemet när man beställer flera böcker samtidigt är att man inte vet vilken man ska läsa först..

  SvaraRadera