tisdag 29 september 2015

Röd Drottning - Victoria Aveyard

Titel: Röd Drottning
Författare: Victoria Aveyard
Serie: Red Queen #1
Förlag: Modernista
Språk: Svenska
Antal Sidor: 384
Utgiven: Augusti 2015
Rec ex: Ja

Beskrivning från Goodreads:

I sjuttonåriga Mare Barrows värld är samhället inte uppdelat efter klass, religion, ras eller kön - utan efter blod. De Silverblodiga, supermänniskor med häpnadsväckande förmågor, regerar över de vanliga Röda och använder dem som soldater, arbetare och tjänare.
Mare Barrow är en av de Röda. Hon hankar sig fram som ficktjuv i en fattig by, tills en ödets nyck kastar henne inför Silverdomstolen. Framför kungen, prinsarna och adeln visar det sig plötsligt att även hon har en övernaturlig förmåga, trots sitt röda blod. Något som hotar att underminera hela grunden för de Silverblodigas makt. För att hålla saken hemlig trolovar kungen Mare med en av sina söner och tvingar henne att spela rollen som försvunnen Silverprinsessa.
Mare dras allt längre in i de Silverblodigas värld. Hon får det på flera sätt bättre än någonsin, men väljer att riskera allt genom att hjälpa Röda Gardet, ett växande uppror bland de Röda - samtidigt som hjärtat drar henne i en omöjlig riktning.
Ett enda felsteg kan leda till döden. I de Silverblodigas värld spelar alla ett spel, ingen går att lita på, och förräderiet är det enda man kan räkna med.


Kommentarer:
Röd Drottning har haft en positiv hype runt om sig ända sen förhandsläsarna fick en första glimt av boken och nu ett tag efter att den har släppts så dyker den upp lite var stans och skapar bra rubriker. När man ser allt för många och bra recensioner byggs alltid förväntningarna upp och då finns alltid risken att man blir besviken om det visar sig att historien inte håller måttet. Men Röd Drottning tycker jag lever upp till sitt rykte. Det finns något här, något som gör att man inte gärna lägger ner boken och något som gör att man rycks med i historien och uppslukas av alla hemligheter och maktspel. Jag förstår varför så många läsare gillar den här boken och alla de positiva recensionerna är inte tagna ur luften.

Vi som har läst vår beskärda del av YA-fantasy känner igen många av de stora dragen i den här historien men det finns vissa element som gör att den ändå känns egen och unik. Själva magin finns i form av olika personliga krafter som vissa människor har. Det kan vara allt från att manipulera vatten till att tränga in i andras hjärnor och läsa deras tankar. Jag gillar när det finns så många olika förmågor att läsa om. Det blir en rolig variation och när man stöter på nya karaktärer så är det alltid spännande att se vilken kraft den personen besitter. Sen måste jag ge en eloge till alla intriger och maktspel som finns i den här historien. På omslaget står citatet "Makt är ett farligt spel" och det stämmer verkligen. Det är mycket fulspel, folk som går bakom ryggen på varandra och en hel hög med smaskiga hemligheter som bara ligger och väntar på att fel person ska upptäcka dem. Det är snygg gjort, många av tvisterna hade jag ingen aning om och det gör alltid att historien blir extra spännande. 

Jag har dock lite svårt med att placera in den här historien i en tidsera eller en redan existerande värld. Landet har en kunglig elit som bor i stora slott och fina hus, de fattiga bor i slummen och har knappt vatten. Men det är inget historiskt land där folk springer omkring med svärd och duellerar. Det finns el, stora tv-skärmar, motocyklar och annat som passar in i den moderna världen men det känns som om människorna fortfarande lever som de gjorde på riddartiden. Jag får inte riktigt ihop det och har lite svårt att se hur byarna, husen och människorna ser ut. Men det är bara något jag har hängt upp mig på och stör inte själva historien speciellt mycket. 

Nu har den här recensionen hållit på allt för länge men jag vill bara säga att Röd Drottning är väl värd att läsa. Den är fartfylld, spännande och medryckande. För er fantasy-älskare där ute är detta en klockren bok för er!

Betyg 8+/10

Andra böcker i serien:
1. Röd Drottning
2. Glass Sword
3. UntitledBoken finns att köpa på AdlibrisBokus och Cdon.

2 kommentarer:

  1. Kul att du tyckte om den! Själv hakade jag nog upp mig alldeles för mycket på det där med att jag hade svårt att föreställa mig miljö och människor. Det plus några fler saker gjorde att jag blev väldigt besviken. Tror kanske att jag ska ge uppföljaren en chans ändå så småningom, eller att jag kanske ska läsa om den här och se om jag känner mig mer positiv efteråt. Kanske läste jag den vid fel tillfälle.

    SvaraRadera
    Svar
    1. ja det är svårt med böcker när det känns att man läser de vid fel tillfälle. Man kan ju alltid testa uppföljaren så få du ju se. förhoppningsvis gillar du den :)

      Radera