måndag 3 november 2014

Det Oändliga Havet - Rick Yancey

Titel: Det Oändliga Havet
Författare: Rick Yancey
Serie: Den femte vågen #2

Förlag: Rabén & Sjögren
Språk: Svenska
Antal sidor: 328
Utgiven: Oktober 2014
Rec ex: Ja


Beskrivning från Goodreads:
Hur förgör man hela jordens befolkning? Man berövar människorna deras mänsklighet. I Den femte vågen kämpade Cassie för att hitta sin lillebror. Hon lyckades, men striden mot De andra är långt ifrån över. Cassie, Ben, Ringer och de andra måste fortsätta kämpa mot en osynlig fiende. Men en sak är säker: De andra kommer inte att ge upp förrän hela mänskligheten är utrotad.

Kommentarer:
På baksidan av den här boken står det att den är en "fristående fortsättning" på Den femte vågen men jag skulle verkligen inte rekommendera att läsa den här boken om man inte har läst den första. Det var tillräckligt förvirrande ändå. Det Oändliga Havet är skriven i jag-form och den växlar fram och tillbaka mellan olika berättarröster. Är det då nästan 1½år sedan man läste den första boken är det inte konstigt att man inte kommer ihåg vilka de olika karaktärerna är. Jag var väldigt vilsen i första sidorna i boken då man läste om en "jag" person som man inte har en aning om vem den är. I vissa böcker med flertal berättarröster brukar man ibland skriva i början av kapitlet vilken karaktär man läser om just då. Det hade underlättat enormt mycket i det här fallet.

Men det ger sig efter ett tag då minnena från den första boken kommer tillbaka samtidigt som man kommer in i den nya historien. Man får dock snabba sig för att komma in i berättelsen då den är väldigt lättläst och sidorna flyger förbi. Eftersom boken endast är 328 sidor lång var det en mycket snabbläst bok. Jag har absolut inget emot en kort, snabbläst bok, ibland kan det vara riktigt härligt att flyga genom en berättelse. Det stora problemet med den här boken för min del är att jag kände inget engagemang eller något speciellt stort intresse för historien. Jag var helt enkelt rätt likgiltig inför allt som hände och det är aldrig ett bra tecken. Den har absolut sina höjdpunkter och i vissa fall är den rätt rå och spännande men till större delen tyckte jag den var lite för svag och blek. 

Jag älskade verkligen Den femte vågen så blev självklart besviken över att inte den här boken kunde leverera så bra som jag hade hoppats på. Historien kändes ibland påtvingad och lite krystad och jag blev inte ens exalterad över några av tvisterna i boken. Jag kommer absolut läsa den sista boken i serien och hoppas att Yancey avslutar allt med en fantastisk avslutning som lockar fram den spänning och upprymdhet jag kände när jag läste den första boken. Förhoppningsvis är Det Oändliga Havet bara en lite blek mellanbok. 

Betyg: 6/10

Andra böcker i serien:
1. Den Femte Vågen
2. Det Oändliga Havet
3. Untitled


Boken finns att köpa på Adlibris, Bokus och Cdon.

1 kommentar:

  1. De hade den här på biblioteket när jag var där igår men känner att jag måste läsa om första för att ha nån aning om vart det slutade. Har inte riktigt tid just nu så det får vänta några veckor och nu känns det rätt ok att vänta lite. :-)

    SvaraRadera