tisdag 28 juli 2015

Döden på Nilen - Agatha Christie

Titel: Döden på Nilen
Författare: Agatha Christie
Serie: Hercule Poirot #17
Förlag: Bookmark Förlag
Språk: Svenska
Antal Sidor: 359
Utgiven: April 2015

Rec-ex: Ja

Beskrivning från Goodreads:

Ett nygift, ungt par reser genom Orienten på sin smekmånad. Båtfärden utmed Nilen kunde ha varit en romantisk flykt från vardagen, men blir i stället en katt och råtta-lek när mannens rasande ex-flickvän envisas med att förfölja paret vart de än beger sig. Med på båten finns även detektiven Hercule Poirot. När ett mord begås ombord, ställs Poirot inför ett av sina svåraste fall någonsin.

Kommentarer:
Döden på Nilen är en riktig klassiker och en av Agatha Christies populäraste och mest kända böcker. Det är första gången sedan 1938 den kommer ut i nyöversättning och jag är precis som med den förra boken(Badortsmysteriet) riktigt glad över att Bookmark Förlag har valt att satsa på de här böckerna! Så himla roligt!

Det är inte speciellt konstigt att Döden på Nilen är en riktigt Christie-klassiker, den har verkligen allt en riktigt bra och komplex deckare ska ha. Den är spännande, fascinerande, underhållande och verkligen väldigt intressant och medryckande. Det är så mycket detaljer, karaktärer och saker att hålla reda på men inte så att det känns överväldigande utan bara roligt. Karaktärerna utvecklas ständigt under historiens gång och tror man att man har kommit underfund med en person och listat ut dess hemligheter vänds allting uppochned på nästa sida då det kryper fram ny information. Det är så en riktigt bra deckare ska vara - lager på lager av detaljer och information som skalas av ett skikt i taget. Christie är en mästare på att smyga in avslöjande detaljer där man minst anar det och riktigt duktig på att bygga upp en spännande historia.

Poirot är i högform och briljerar, trots att det är en mycket svårt och komplicerat fall. Han är den enda som kan hålla reda på alla detaljer och lista ut hur allt hänger ihop. Jag skulle aldrig klara av det - och det gjorde jag inte heller. Jag lyckades lista ut några saker men det här handlar inte bara om ett enkelt mord utan Döden på Nilen är så mycket mer att det behövs en sån som Poirot för att lista ut hur allt hänger ihop! Jag saknar dock hans vapendragare Arthur Hastings. Det är inte speciellt konstigt att Hastings inte är med, han medverkar inte i så många böcker men jag saknade honom ändå. 

Om man inte har bekantat sig med Poirot tidigare är Döden på Nilen ett utmärkt exempel att börjar med. Här är både Christie och Poirot i högform och det är verkligen en utmärkt och spännande deckare! Läs den. 


Betyg: 8/10

Boken finns att köpa på AdlibrisBokus & Cdon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar