torsdag 15 oktober 2015

Monstrumologen - Rick Yancey

26092506Titel: Monstrumologen 
Författare: Rick Yancey
Serie: The Monstrumologist #1
Förlag: Modernista
Språk: Svenska
Antal Sidor: 507
Utgiven: Augusti 2015
Rec ex: Ja

Beskrivning från Goodreads:

Detta är de hemligheter jag har burit på.

Så börjar Will Henrys dagbok. Will är föräldralös och assistent åt en doktor med en högst ovanlig specialitet: monsterjakt.
Under den korta tid Will har bott tillsammans med doktorn i 1800-talets New England har han vant sig vid doktorns sena nattbesök och farliga verksamhet. Men när en besökare dyker upp med kvarlevorna av en ung flicka, och med det monster som har ätit henne, förändras Wills värld för alltid. Monstret är en baby-antropofag - en huvudlös varelse som äter genom en mun i bröstkorgen - och det finns tecken som visar att antalet antropofager ökar i skrämmande snabb takt. Will och doktorn måste konfrontera denna fasa som hotar att ta över och förtära hela världen.

Kommentarer:
Ser man till beskrivningen av den här boken låter det som en verklig fullträff för min del, lägg sedan till att jag tidigare har läst Yanceys två böcker i Den femte vågen-serien som jag gillade så borde detta vara en självklar bok, men så var inte riktigt fallet. Tyvärr.

Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det var som gjorde att det inte blev en fullpoängare men jag misstänker att det var en mix av olika saker. Till och börja med är den här boken i dagboksform. Det brukar jag verkligen tycka om men här (och jag vet inte om detta är meningen) så upplevde jag ett avstånd mellan läsare och berättelsen. Jag fick aldrig känslan att man var ett med historien, utan snarare en åskådare. Som sagt kan detta vara Yanceys avsikt hela tiden men jag fick ingen riktigt "feeling" under tiden jag läste och kunde inte riktigt få någon koppling till karaktärerna. Detta kan även bero på att jag inte var överförtjust i varken Will Henry eller doktorn. Will Henry är tolv år gammal men eftersom man läser en dagbok som har han skrivit så mycket senare är det svårt att få ihop bilden av en liten pojke som upplever allt detta istället för en vuxen människa. Doktorn blev lite bättre i slutet av boken men i början tyckte jag mest han var konstig och alldeles för udda för att jag skulle fatta tycke för honom. 

Monstrumologen är en bok om monster och den är absolut lite obehaglig och blodig stundtals. Inte så mycket som jag skulle vilja men det är inte många böcker som är skräckinjagande rakt igenom. Själv monstren i den här boken är inte speciellt vänliga och rätt råa men jag skulle vilja säga att människorna är minst lika råa och kallblodiga som bestarna. Det är definitivt ett plus från min sidan att människorna inte alltid är så genomgoda i allt de gör. Härligt att se lite djävulskap och fuffens.

Det är en bra bok som jag vet att många har tyckt om och kommer tycka om även i framtiden men det blev ingen fullträff hos mig. Jag hade förväntat mig något annat och fattade inte tycke för karaktärerna samtidigt som jag tyckte tempot var lite för segt och lite för oblodigt för min smak. 

Betyg 6/10

Andra böcker i serien:
1. Monstrumologen
2. The Curse of the Wendigo
3. The Isle of Blood
4. The Final Descent


Boken finns att köpa på AdlibrisBokus och Cdon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar