lördag 8 februari 2014

Kvinnan i Svart - Susan Hill

Titel: Kvinnan i Svart
Författare: Susan Hill
Förlag: Modernista
Språk: Svenska
Antal Sidor: 140
Utgiven: December 2013
Rec ex: Ja

Beskrivning från Goodreads:

Arthur Kipps är en ung advokat som har rest norr om London till Eel Marsh House för att gå på mrs Alice Drablows begravning och samtidigt reda ut hennes affärer.
Arthur förväntar sig en rad rutinmässiga formaliteter, men dras i stället in i en virvel av mardrömslika händelser och hemligheter: den gungande stolen i den övergivna barnkammaren, det kusliga ljudet av en hästvagn om natten, ett barns skrik i dimman, och otäckast av allt - och för Kripps också det mest tragiska - Kvinnan i svart.


Kommentarer:
Jag älskar spökhistorier och annan läskig läsning och det här var en perfekt bok för min del! Det är en klassisk spökhistoria som faktiskt blir riktigt obehalig stundtals och gör att man gärna sover man lampa tänd.

Jag blev riktigt förvånad när jag fick hem den här boken då den visade sig att väldigt kort, endast 140 sidor lång. Det gick snabbt att läsa ut den och när jag var klar hade jag gärna sett att den var dubbelt så lång. Men nu i efterhand har jag funderat på om det verkligen hade blivit så bra. Historiens starka sida är den obehagliga känslan som kryper på en när man läser och jag vet inte om det hade gått och bihehålla den känslan genom en tjockare bok? 

Men den är som sagt riktigt ruskig och obehaglig i vissa partier. Den känns väldigt klassisk med den engelska landsbygden, ett gammalt obebott hus, dimmiga vidder och hämdlystet spöke. Men jag gillar alla de klassiska inslagen och känslan som Hill lyckas förmedla går rakt in i kroppen och lämnar en obehaglig känsla efter sig. Språket är hemskt men vackert och miljöbeskrivningarna gör det väldigt lätt att skapa sig en tydlig bild av det hemsökta huset på en ö omgiven av dimma.. Jag kan varmt rekommendera er till att plocka upp Kvinnan i Svart om ni är sugna på lite skräckunderhållning!


Betyg 8/10


Boken finns att köpa på Adlibris & Bokus.

1 kommentar:

  1. Jag hade också gärna haft fler sidor, men överlag en bra klassisk spökhistoria :)

    SvaraRadera