fredag 18 juli 2014

Shadow and Bone - Leigh Bardugo

Titel: Shadow and Bone
Författare: Leigh Bardugo
Serie: The Grisha #1
Språk: Engelska
Antal sidor: 308
Utgiven: Juni 2013

Beskrivning från Goodreads:
The Shadow Fold, a swathe of impenetrable darkness, crawling with monsters that feast on human flesh, is slowly destroying the once-great nation of Ravka. Alina, a pale, lonely orphan, discovers a unique power that thrusts her into the lavish world of the kingdom's magical elite - the Grisha. Could she be the key to unravelling the dark fabric of the Shadow Fold and setting Ravka free? The Darkling, a creature of seductive charm and terrifying power, leader of the Grisha. If Alina is to fulfil her destiny, she must discover how to unlock her gift and face up to her dangerous attraction to him. But what of Mal, Alina's childhood best friend? As Alina contemplates her dazzling new future, why can't she ever quite forget him?
Kommentarer:
I och med att den avslutande boken i den här serien: Ruin and Rising släpptes nu i juni har det på senare tid varit mycket prat om den här serien både på bokbloggar och bland booktubers. Jag har inte varit speciellt intresserad av den här serien tidigare och hade egentligen inga planer på att läsa den överhuvudtaget, men man har väl rätt att ändra sig? Det kändes som vart jag än vände mig i juni så blev jag överröst av hur fantastisk den här serien var och att den sista och avslutande boken var en riktigt fullträff. Hur kan man motstå sådana lovord? Jag kunde det inte, utan läste på lite mer vad Shadow and Bone handlade om och till min förvåning lät den väldigt intressant och spännande. En påhittad highfantasy värld med influenser av Ryssland och en fascinerande magi. Det räckte gott och väl för mig.


Jag kan ju säga att jag knappast blev besviken och jag är otroligt glad över att jag har börjat läsa den här serien! Speciellt eftersom jag har hört att Shadow and Bone är den svagaste av de tre böckerna och jag kunde verkligen inte lägga den ifrån mig. Det om nått bådar riktigt gott inför de två andra böckerna. Shadow and Bone är en sån bok där allting klaffar för min del. Jag älskar den ryskinspirerade världen, språket, kläderna, städerna ja allting. Förutom det så tycker jag själva magin är väldigt intressant och även karaktärerna tilltalade mig på ett mycket positivt sätt. Alla delar passar helt enkelt ihop så bra och det var ett nöje att läsa den här boken. 

Det är ett spännande äventyr som innehåller lite allt möjligt. Det är magi, kärlek, upptäckande av nya förmågor, intriger och monster. Det finns något för alla. Alina är inte helt förvånande rätt tillbakadragen i början men hon lär sig och växer under historiens gång. Hon förvånade mig stundtals med sina beslut och tankar men på ett bra sätt, hon är starkare än vad man tror. Den enda svaga länken när det gäller karaktärerna så här långt är Mal. Det är inget fel på honom men det finns så många andra som står ut tex Alina och The Darkling att man lätt glömmer bort honom. Han känns inte riktigt lik stark och självklar som de andra. 

Jag kan förstår de som säger att den här serien bara blir bättre och bättre. Shadow and Bone är riktigt, riktigt bra men det är trots allt lite av en startbok. Jag tror att nu när man har lärt känna världen och karaktärerna så kommer det nog hända ännu mer spännande saker och det här historien kommer utvecklas till något fantastiskt. Jag ser verkligen fram emot att få följa med på det här äventyret och se hur allt så småningom kommer att sluta. 

Gillar ni fantasy, äventyr och magi MÅSTE ni kolla upp den här serien!

Betyg 8/10

Andra böcker i serien:
1. Shadow and Bone

2. Siege and Storm

3. Ruin and Rising

Boken finns att köpa på Adlibris, Bokus & Cdon.

2 kommentarer: