söndag 10 augusti 2014

The Grisha 2&3 - Leigh Bardugo


Titel: Siege and Storm & Ruin and Rising
Författare: Leigh Bardugo
Serie: The Grisha #2&3
Språk: Engelska
Antal sidor: 432 + 417
Utgiven: Juni 2013 + Juni 2014Beskrivning från Goodreads:
Hunted across the True Sea, haunted by the lives she took on the Fold, Alina must try to make a life with Mal in an unfamiliar land. She finds starting new is not easy while keeping her identity as the Sun Summoner a secret. She can’t outrun her past or her destiny for long.
---
The Darkling rules Ravka from his shadow throne.
Now the nation's fate rests with a broken Sun Summoner, a disgraced tracker, and the shattered remnants of a once-great magical army. 
Alina will have to forge new alliances and put aside old rivalries as she and Mal race to find the last of Morozova's amplifiers. But as she begins to unravel the Darkling's secrets, she reveals a past that will forever alter her understanding of the bond they share and the power she wields. The firebird is the one thing that stands between Ravka and destruction—and claiming it could cost Alina the very future she’s fighting for.

Kommentarer:
Jag läste de här två böckerna utan något uppehåll mellan så jag tänkte att jag få göra en liten dubbelrecension eftersom jag tycker det är svårt att skriva två separata recensioner då jag läste och upplevde dessa som en lång bok. 

Jag älskade Shadow & Bone och beställde snabbt hem de två resterande böckerna och kastade mig praktiskt taget över dem när de dök upp i brevlådan. Siege and Storm börjar väldigt bra och har ett mycket bra tempo och det händer verkligen saker hela tiden. Man lär känna några nya mycket intressanta och spännande karaktärer som jag verkligen tycker ger den här historien en extra skjuts. Händelserna avlöser som sagt varandra och trots att det finns ett litet avsnitt i boken där det inte händer speciellt mycket (när de är tillbaka i palatset) så är den fortfarande så himla bra! Seige and Storm avslutas på ett mycket bra (men galet) sätt och man vill definitivt ha den sista boken redo så man kan börja läsa direkt. Så fort jag hade läst den sista sidan plockade jag upp Ruin & Rising och fortsatte läsa. Jag kunde INTE vänta med att få reda på vad som skulle hända!

Ruin & Rising är SÅ bra på alla punkter utom en: jag är INTE speciellt nöjd med hur allt knyts ihop och hur hela trilogin avslutas. Hmmff.. nu blir jag lite irriterad på det igen när jag tänker på det. Den här trilogin är rätt rak, rättfram och stundtals brutal. Bardugo är inte rädd för att vara hård och skoningslös mot sina karaktärer och det tycker jag är så himla bra! Men sen kommer slutet och det känns det lite som allt skiftar och boken ta en ny, inte lika spännande riktning. Mja, jag är som sagt inte riktigt nöjd. 

Förutom den fantastiska värld som den här trilogin utspelar sig i är karaktärerna så fascinerande. Bardugo har verkligen lyckats med att utveckla och framställa intressanta personer som alla tillför något eget till historien. Man blir engagerad i allas livsöden och följer med glädje och sorg deras historia i de här böckerna. Förutom den fantastiska Alina och The Darkling som man lärde känna i Shadow & Bone får man bland annat lära känna Nikolai! Åh jag gillar verkligen Nikolai, han är ett underbart tillskott till de andra karaktärerna och lyser upp de här två sista böckerna. Som sagt är alla karaktärerna mycket intressanta och fascinerande utom en, en enda liten person som jag inte alls kom överens med: Mal. Han är konstig, stundtals irriterande och tjurig. Inte riktigt min typ av person helt enkelt. 

Ja det här är verkligen en underbart spännande och bra serie. Jag läste ut alla tre böcker under juli månad och det är definitivt en av mina favoritserier när det kommer till highfantasy! Jag är SÅ glad att jag inte fortsatte att ignorera den här serien som jag gjorde ända fram till sista boken släpptes. Tänk vad jag hade missat om jag inte hade plockat upp Shadow & Bone och börjat läsa den! 

SPOILERS:
- Jag är lite smått irriterad på hur lyckligt och glatt allting lyckades bli i slutet. Det passar inte ihop! Jag är inte alls glad över att The Darkling/Aleksander dog. Okej han var ond och han var "skurken" i hela trilogin men han var ju så himla bra och intressant att läsa om. Jag förstår att Barugo var tvungen att döda honom men jag är inte glad över det. 
- En annan sak. Mal dör, helt ok. Jag kan leva med det. Men jag klarar INTE av när de "uppstår" från det döda. Isch det blir nästan aldrig bra och inte i det här fallet heller. Blä! låt honom vara död!
- Att Alina tappar sina krafter och är helt ok med det?? Jaha när hon gjorde det i börjar av boken överlevde hon ju knappt. Hon blev mager och sjuk. Hennes krafter var ju en del av hennes och en av de saker som gjorde henne så spännande och stark. Men det spelade tydligen inte roll nu. 
- Jag hade inte haft något emot om Alina hade blivit en mäktig Grisha-drottning och regerat tillsammans med Nikolai, det hade kunnat bli en spännande historia som jag MER än gärna hade läst :)

Betyg 9/10

Andra böcker i serien:
1. Shadow and Bone
2. Siege and Storm
3. Ruin and Rising

2 kommentarer:

  1. Angående din sista spoilerpunkt, så var det faktiskt så jag hoppades att serien skulle sluta. Men samtidigt förstår jag att det var ju aldrig vad Alina ville, så jag känner mig rätt nöjd över att hon fick det slut som var rätt för henne, även om det inte var det slut jag skulle ha valt. ;) Fast visst var serien bra? Jag måste läsa om första boken snart, för jag förstår inte varför jag inte fastnade för den då jag läste den. Kanske fel bok vid fel tillfälle? Men ändå konstigt eftersom jag älskade de sista två. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det hade blivit ett riktigt bra avslut, men som sagt det ville hon ju inte.. ja serien är SÅ bra! jag tror nog att du kommer älska den första boken när du läser om den.. den är grym :) det verkar som en solklart fel-bok-vid-fel-tillfälle fall :)

      Radera