tisdag 7 oktober 2014

Parasitus - Christian Johansson

Titel: Parasitus
Författare: Christian Johansson
Förlag: Epok Förlag

Språk: Svenska
Antal Sidor: 280
Utgiven: September 2014

Rec-ex: Ja

Beskrivning från Goodreads:
Den tar de svagaste först.

Den höll honom fast med enkelhet, lekte med honom och han kunde se den nu trots att han blundade. Den var innanför hans ögonlock. Han skrek, men skriet fastnade när den trängde sig in i hans mun och ner i halsen. Nåjdens ord ekade i hans huvud medan den fyllde honom: ”Nu ser du. Nu tillhör den dig.”


Familjen Billgren lämnade storstan övertygade om att barnen skulle få en tryggare uppväxt ute på landsbygden.
De hade fel.

Ryktena påstår att något som varit bundet till denna värld i över 150 år lever i mörkret..


Kommentarer:
Christian Joahnsson var för mig en helt okänd författare innan jag läste den här boken men jag hade goda förhoppningar på både honom och Parasitus då det på Epoks hemsida står att hans målsättning är att skrämma oss från vettet. Hur bra låter inte det?

Jag är en någolunda van skräckläsare och inte den mest lättskrämda typen men Johansson har stundtals verkligen uppfyllt sitt löfte. Boken kryper verkligen under skinnet på en och den är ruskigt obehaglig historia han berättar. En stor orsak till den obehagliga känslan som finns i hela boken är den norrländska naturen. Ensamheten, mörkret och den oändliga naturen är så påtaglig och det var lätt att föreställa sig all snö, kylan och hopplösheten som finns i de mörka skogarna. Så naturen i sig var ett utmärkt element för att få fram den här stämningsfulla men även kusliga stämmnigen. Men såklart stannar inte Johansson vid skrämmande naturbeskrivningar utan vi får även bekanta oss med den han kallar Parasitus. Det är övernaturlig och riktigt brutalt. Jag trodde verkligen inte att den här historien skulle inehålla så mycket blod och hemskheter så jag blev verkligen glatt överraskad. Det är alltid så med skräckböcker att "Den HÄR boken är den obehagligaste någonsin". Sen när man väl läser den så bara: Jaha vad var det som skulle vara läskigt? Men Parasitus är verkligen så obehaglig att håren på armarna reser sig ibland och man vill egentligen inte läsa vidare för man vet att det kommer hända något riktigt hemskt. Det är så en riktigt skäckbok ska vara!

Jag kan erkänna att böcker som utspelar sig i Sverige oftast inte brukar väcka mitt intresse eller läslust. Jag föredrar heller att läsa om utländska platser och storslagna kungadömen. Men jag är väldigt glad över att jag tog tillfället i akt att läsa Parasitus för det är en mycket bra bok! Det är defintivt inget för skräckrädda läsare men ett hett tips för er som gillar onaturliga fenomen, gamla folksägner och inte minst en bok för er som gillar att sova med nattlampan tänd. Jag bor i en lägenhet i stan och jag vet i faskien om jag hade läst den här boken om jag bodde ute på landet i ett stort hus. Tanken på att efter har läst den här boken släcka lampan och ska försöka sova i ett hus omringat av mörker, skog och tysthet..


Betyg: 7/10

Boken finns att köpa på Adlibris, Bokus & Cdon.

2 kommentarer: