fredag 13 februari 2015

Rött Uppror - Pierce Brown

Titel: Rött Uppror
Författare: Pierce Brown
Serie: Red Rising #1
Förlag: Norstedts
Språk: Svenska
Antal Sidor: 389
Utgiven: Januari 2015
Rec ex: Ja

Beskrivning från Goodreads:
Darrow tillhör de röda, en medlem av den lägsta klassen i det färgkodade samhället i framtiden. Precis om alla andra röda arbetar han i gruvorna under Mars. Övertygad om att han och hans folk gör planetens yta beboelig för kommande generationer. Det är det de sliter och offrar sina liv för, en bättre värld för sina barn.
Men Darrow och hans sort har svikits och lurats. Snart upptäcker de att Mars har varit möjligt att bo på under en lång tid. Stora städer och vackra parker finns spridda över planeten. De röda och Darrow är inget annat än slavar som tjänar en dekadent härskande klass. Driven av hämnd och med längtan efter rättvisa offrar Darrow allt för att infiltrera det legendariska institutet, en skola för den dominerande klassen guld.


Kommentarer:
Är den verkligen SÅ bra som alla säger? Jag var lite tveksam till den här boken och hade väl inte riktigt planerat att läsa den precis nu, men så börjar den ena fantastiska recensionen efter den andra ploppa upp och tillslut blev jag så nyfiken att jag var tvungen att se var hela hypen handlade om.

Under min läsning förstod jag rätt snabbt att alla hyllande recensioner inte är tomt prat och boken har inte vunnit Good Reads Debut Author 2014 utan anledning, Rött Uppror är spännande, fängslande och verkligen en imponerande läsupplevelse. Det känns som om den här trilogin kan bli nästa stora bokhype efter Hungerspelen och Divergent, den är verkligen så bra och jag tror den tilltalar en bred läsgrupp så det tar nog inte lång tid innan den är på allas läppar. Jag är i alla fall frälst och mycket, mycket glad över att jag läste den här boken.
 
Handlingen och hela historien är fylld med fängslande händelser och det är mycket svårt att lägga ifrån sig boken, speciellt nån gång runt halva boken när man byter miljö. (Spoilers: När de började på "krigsskolan") Då startade boken verkligen på allvar. Allt i denna boken känns så färgstarkt och intressant, samhällsstrukturen är fascinerande, alla karaktärer är livliga och känns mycket genomtänkta. Vår huvudperson Darrow är min favorit, han är väldigt spännande att läsa om då han utvecklas under bokens gång och det dyker upp nya sidor hos honom hela tiden. Jag tror att hans karaktär kommer att utvecklas ännu mer i de kommande böckerna och jag ser fram emot att få följa honom på hans resa. En annan sak som jag gillar med den här boken är att det är så mycket taktik och spel i historien. Mycket planerande, tjuvspel, strategier och krigslister. Så himla kul att läsa om, det vill jag har mer av i de kommande böckerna med.

Jag känner på mig att Rött Uppror är en bok som jag kommer att rekommendera till typ ALLA under en väldigt lång tid framöver. Ni vet scenariot när man tokgillar en bok och försöker få varenda människa till att läsa den. Så kommer det nog vara. Men en liten varning bara är att Rött Uppror är kanske ingen bok för de som är lite känsliga av sig för det förekommer mycket blod, hemskheter och andra grymma handlingar som jag personligen älskar men som jag vet inte tilltalar alla. Så om ni inte har någon blod- och våldsfobi eller vägrar dystopier och fantasy så MÅSTE ni läsa den. Jag hoppas ni gör det och att ni gillar den lika mycket som jag gör. Ett sista tips bara: Läs inte bokens beskrivning, den avslöjar lite för mycket. Jag gjorde inte det och hade istället nöjet att få uppelva historien utan att veta vad som skulle hända. Det enda ni egentligen behöver veta är att det är en dystopi som utspelar sig på mars(inga aliens - jag lovar!) den är spännande, fängslande, rolig. Helt enkelt en sjujäkla historia!

Betyg 9/10

Andra böcker i serien:

1. Rött Uppror
2. Gyllene Sonen

3. Eng. Morning Star

Boken finns att köpa på Adlibris, Bokus och Cdon.

2 kommentarer:

  1. Jag är på sida 270 någonstans men gillar den inte alls!? Tycker inte alls att den är lika spännande som Hungerspelen, för mycket Sci-Fi för mig ;)

    SvaraRadera
  2. Håller med! Årets bästa bok hittills för mig :)

    SvaraRadera