söndag 5 april 2015

Den Röda Pyramiden - Rick Riordan

Titel: Den Röda Pyramiden
Författare: Rick Riordan
Serie: Kanekrönikan
Förlag: Modernista
Språk: Svenska
Antal Sidor: 592
Utgiven: Februari 2015
Rec ex: Ja

Beskrivning från Goodreads:

Carter & Sadie har inget annat gemensamt än att de har samma föräldrar. Deras pappa, doktor Julius Kane, är en framstående egyptolog, och deras mamma var en känd arkeolog som dog under mystiska omständigheter när de var små. Men en kväll sammanförs de på British Museum av doktor Kane, som berättar om ett experiment som ska ställa saker till rätta för deras familj.
Hans planer slår dock fruktansvärt fel. En explosion frigör en uråldrig ondska - den egyptiska guden Set, som förpassar doktor Kane till glömskan och tvingar barnen att fly för sina liv. Carter och Sadie måste ge sig ut på ett farligt uppdrag - från Kairo till Paris till den amerikanska sydvästern, för att rädda sin pappa och förhindra Set från att förstöra allt de håller kärt.


Kommentarer:
Den Röda Pyramiden är den första boken i en serie som handlar om syskonparet Carter och Sadie och de egyptiska gudarna. Så till skillnad från Riordans tidigare serie om Percy Jackson där man fick lära känna de grekiska gudarna är det denna gången de egyptiska som står på tur. Men trots att det är en helt annan handling och helt nya huvudkaraktärer så känner man igen Riordans skrivsätt och hans berättarteknik. Glimten i ögat finns alltid där och det blir en del gapskratt under historiens gång. 

Jag gillar verkligen den här boken, historien är underhållande, rolig och det är ett fartfyllt äventyr man bjuds på. Jag som även har ett intresse för just Egypten och dess historia tyckte verkligen om den historiska biten. Det är en rätt maffig bok på ca 590 sidor men språket flyter på väldigt lätt och sidorna flyger fram mycket snabbt. Det händer saker nästa hela tiden och man behöver inte sitta och vänta speciellt länge på att nästa galenskap ska ske. Carter och Sadie som bokens huvudkaraktärer fungerar mycket bra och jag gillar deras dynamik och samspel som utvecklas genom berättelsen. Från att har haft en rätt tafatt syskonrelation till att verkligen lära känna varandra och bli kompisar istället för rivaliserande syskon. Det är fint!

Riordans kännetecken när det kommer till humor, vänskap och äventyr genomsyrar Den Röda Pyramiden och jag kommer på mig själv med att skratta högt åt många scener och tycker verkligen det är en underhållande historia. För min del så tycker jag nog lite bättre om Carter, Sadie och Egypten än vad jag gör om Percy och hans grekiska gudar, men det är nog mest för att jag gillar den egyptiska historien lite mer. Men detta är absolut ett självklart bokval om ni redan har läst Percy Jackson och är sugen på lite mer äventyr i samma stil. Ni kommer inte få en tråkig stund om ni väljer att läsa den här boken, det är galna gudar, gigantiska monster, talande apor, vita krokodiler och en katt som heter Muffin! 


Betyg 8/10

Andra böcker i serien:
1. Den Röda Pyramiden

Boken finns att köpa på AdlibrisBokus och Cdon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar