fredag 10 april 2015

Den Unga Eliten - Marie Lu

Titel: Den Unga Eliten
Författare: Marie Lu
Serie: Den Unga Eliten #1
Förlag: Modernista
Språk: Svenska
Antal Sidor: 320
Utgiven: Februari 2015
Rec ex: Ja

Beskrivning från Goodreads:

Adelina Amouteru överlevde blodfebern. För ett årtionde sedan svepte denna dödliga sjukdom över hennes land. De flesta som smittades dog, och de barn som överlevde blev märkta av sjukdomen på egendomliga sätt. Adelinas svarta hår blev silverfärgat, hennes ögonbryn blonda, och hon har bara ett ärr där hennes vänstra öga en gång satt. Adelinas pappa tror att hon är en malfetto, en avvikande styggelse som förstör familjens goda namn och står i vägen för deras framgång. Men några av de som överlevt febern sägs ha mystiska och kraftfulla gåvor, och även om deras identiteter förblir hemliga har de kommit att kallas Den unga Eliten. Adelina har egenskaper som inte hör till den här världen. Hon har ett hämndlystet mörker i sitt hjärta. Och ett begär att utplåna alla som vågar trotsa henne.

Kommentarer:
Jag har tidigare läst Legend-serien av Marie Lu som jag tycker mycket om så när jag fick höra om Den unga Eliten hamnade den mycket snabbt på min läslista. Denna gången har Marie Lu överträffat sig själv, Den Unga Eliten är enligt mig hennes bästa bok hittills, jag älskar den!!

Efter varje bok jag läser märker jag mer och mer att det är den här typen av böcker jag dras till och tycker bäst om. Det ska vara episk fantasy med allt vad det innebär: slott, svärd, en spännande världsuppbyggnad och inte minst av allt magi i någon form. Allt detta finns i den här boken och bidrog till att jag hade svårt att lägga den ifrån mig. Lägg sedan till fantastiska karaktärer och en mycket fascinerande handling så är det inte konstigt att boken nästan fick full pott av mig.

Förutom att jag älskar själva boken älskar jag även vår huvudkaraktär Adelina Amouteru. Hon är så mörk! Det är ingen sockersöt liten oskyldig lite flicka vi får lära känna utan Adelina bär på ett mörker och är riktigt hämndlysten. Det är riktigt befriande och spännande att läsa om en karaktär som inte alltid kuvar sin mörka sida utan istället utnyttjar sina krafter och låter dem leda henne. Det blir inte alltid till det bästa, absolut inte men det blir en väldigt spännande berättelse. De andra karaktärerna förgyller historien på ett mycket bra sätt och utgör en mycket färgstark skara. Min favorit förutom Adelina är Raffaele. Han är nog en av mina nya favorit bikaraktärer! Deras vänskap är så fin och han är en mycket intressant och fascinerande person. 

Ni måste helt enkelt läsa den här boken! Jag kan inte säga så mycket mer än att jag verkligen rekommenderar den. Det är en fartfylld fantasy historia med en mycket spännande och fängslande handling. Ungdomarna har alla olika märkliga förmågor som är väldigt kul att läsa om och världen man lär känna är intressant och mycket medryckande. Jag tycker att Marie Lu har lyckats mycket bra med att förmedla rätt känsla och beskriva miljöerna på ett sånt sätt att det är lätt att leva sig in i historien och se allting framför sig. Så ni som fortfarande inte har läst den, gör det nu! För oss andra som redan har läst En Unga Eliten väntar några långa månaders väntan tills uppföljaren The Rose Society släpps i oktober... 

Betyg 9.5/10

Andra böcker i serien:
1. Den Unga Eliten
2. Rosensällskapet
3. The Midnight Star

Boken finns att köpa på AdlibrisBokus och Cdon.

1 kommentar: