tisdag 16 april 2013

De utvalda: Hemligheternas Rike - Kristin Cashore

Namn: De utvalda: Hemligheternas Rike
Författare: Kristin Cashore

Serie: De Utvalda #3
Förlag: Semic
Språk: Svenska
Antal sidor: 622
Utgivningsår: 2013
Rec-ex: Ja


Beskrivning från Adlibris:
Bitterblue har alltid levt i skuggan av sin ondskefulle far, kung Leck. Han styrde som tyrann över sitt rike och bröt ner sitt folks vilja. När Bitterblue var tio år gammal mördades han, och Bitterblue blev drottning. Åtta år senare kämpar hon för att få kungariket på fötter. Den onde kungens påverkan lever kvar och Bitterblue känner sig fångad. Hon börjar smyga ut ur slottet för att få gå på gatorna i sin egen stad. Då möter hon två tjuvar som har nyckeln till sanningen om Lecks makt. Och en av dem, med en mycket ovanlig begåvning, blir väldigt speciell för Bitterblue. Hemligheternas rike är tredje, fristående boken i serien De utvalda.

Kommentarer:
Är boken bra? Ja det är den! 
Är det den bästa i serien? Nja Tankeläsaren är fortfarande lite lite bättre. Bara lite.. 
Är jag sjukt ledsen för serien är slut? JA!

Jag är som sagt riktigt ledsen för att serien är slut för Cashore har verkligen lyckats skapa en fantasy värld som är underbar, hemsk, spännande och så verklig på en och samma gång. Det kommer bli väldigt tråkigt att inte få återvända till den världen. Den här boken är definitivt den tyngsta och mörkaste av alla tre då man får reda på vad kung Leck gjorde under sin regeringstid, och det var inga mysiga saker precis. Men trots sina obehagliga stunder så bärs boken upp av alla fantastiska karaktärer och deras vänskapsband som finns i boken. Jag älskar verkligen Bitterblues karaktär, till skillnad från Katsa & Flamma så känns hon lite mer mänsklig. Hon har inga speciella krafter eller någon gåva och man får vid flertal tillfällen följa henne då hon tvivlar på sig själv och då hon är rädd och ledsen.

Själva boken utspelar sig nästan bara slottet och i staden som nu kallas Bitterblue city. Det här känns som en väldigt liten plats för en 600 sidor lång bok men det blir aldrig tråkigt, på något sätt lyckas Cashore ständigt skapa nya spännande miljöer i slottet och på staden gator. Slottet känns förövrigt oändligt, hur stort är det egentligen? Det finns verkligen allt innanför slottets murar så som: Frisör och skomakare. 

Jag uppskattar verkligen en oförutsägbar bok, och jag tycker Hemligeheternas rike passar väldigt bra in i den kategorin. Den var väldigt oförutsägbar när det kom till vilka alla karaktärerna. Vilka personer som låg bakom vilka händelser? Vilka personer man kunde lita? Jag själv kunde inte lista ut saker och ting i förväg utan följde med spänning och med oro över hur historien skulle utveckla sig. 

De tre böckerna binds ihop på ett mycket bra sätt i den här sista boken. Dock tycker jag slutet är rätt öppen och det är vore absolut inte omöjligt att skriva fler böcker i serien... Man kan ju hoppas.. Trots att det är en fristående bok så tycker jag att man måste ha läst både Tankeläsaren och Monstrets dotter innan man ge sig på den här då det är många karaktärer från de två första böckerna som återkommer. 

Favoritkaraktär: Bitterblue

SPOLIERS:
- En sak som jag tyckte var rätt skönt var att kärleken inte fick så stor plats i den här boken. Det känns nästan lite ovanligt då typ ALLA böcker har en riktigt romans som står i centrum. Klart jag hade velat att Bitterblue och Saf skulle få vara tillsammans och han kunde blivit kung, men det hade känts för otroligt och för mycket som en kliché. Tur att inte Cashore valde den vägen!
- Tyckte det var så fint när Bitterblue berättar för Flamma vad Safs gåva är och hon Flamma säger/tänker: "Det är möjligt att jag har väntat på din tjuv i hela mitt liv". Nu kan hon äntligen få sova om nätterna! Fint!

Rekommenderar jag den? ABSOLUT!! (och de andra två böckerna, såklart!)


Betyg: 9/10

Andra böcker i serien:
1. Graceling (De utvalda: Tankeläsaren)
2. De Utvalda: Monstrets dotter
3. De utvalda: Hemligheternas rike

B
oken finns att köpa på Adlibris och Bokus. 

9 kommentarer:

 1. Jag börjar bli ganska nyfiken på den här serien. Kanske måste läsa böckerna. ::)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag absolut du ska göra!

   Radera
 2. Åh, måste läsa ettan som står hemma och väntar snart!

  SvaraRadera
 3. Jättebra recension! Din inställning till boken verkar likna min ganska mycket :) Dock är min favorit i serien Monstrets dotter ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. haha ja jag läste din recension nu(vågade inte läsa den innan jag läst ut boken) och vi har typ likadana tankar! :) Men favorit är tankeläsaren!

   Radera
 4. Jag har läst hela serien men det som jag inte kommer på är vad hemligheternas rikes budskap är. Tacksam för lite hjälp

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att alla hemligheter kommer ut

   Radera
 5. Jag älskar verkligen denna boken och har nyss läst klart den första. Jag rekommenderar stark denna boken, min favorit karaktär är ju Katsa, jag kan knappt vänta till att börja på den andra och jag hoppas att det är lika bra som den första.

  SvaraRadera