måndag 1 april 2013

Graceling - Kristin Cashore

Namn: Graceling
Författare: Kristin Cashore
Serie: Graceling Realm #1 (De utvalda)
Språk: Engelska
Antal sidor: 471
Utgivningsår: 2008

Beskrivning från Adlibris: 
Katsa has been able to kill a man with her bare hands since she was eight--she's a Graceling, one of the rare people in her land born with an extreme skill. As niece of the king, she should be able to live a life of privilege, but Graced as she is with killing, she is forced to work as the king's thug. When she first meets Prince Po, Graced with combat skills, Katsa has no hint of how her life is about to change. She never expects to become Po's friend. She never expects to learn a new truth about her own Grace--or about a terrible secret that lies hidden far away . . . a secret that could destroy all seven kingdoms with words alone.

Kommentarer:
Jag var fast efter de fem första sidorna och efter tio minuter visste jag att detta var en ny favoritbok. Cashore har byggt upp en fantastisk ny värld och alla karaktärer och platser känns så levande och är underbart beskrivna. Sidorna flög förbi som de gör på riktigt bra böcker och jag slukade hela historien på några dagar. När jag senare reflekterade över boken slog det mig att jag hade läst den på engelska, utan jag hade märkt det. Det om något är ett bra betyg på att språket flyter på bra.

När det gäller karaktärerna så föll jag direkt för Katsa och hennes personlighet. Det var riktigt kul att läsa om en stark, självständig kvinnlig huvudkaraktär. Hon är riktigt tuff och hon står upp för vad hon tror på. Sen kommer jag till Po, vad ska man säga om Po? Herregud vad jag tycker om honom! Han är min nya favorit kille. Jag gillar allt med honom, hans personlighet, hans grace och hur han resonerar och tänker. Ja full pott helt enkelt för både Po och Kasta. 

Jag var lite ledsen när jag hade läst ut den här boken då jag ville ha mer! Jag ville läsa mer om Katsa, Po och alla äventyr i det underbara land som Cashore har byggt upp. Det finns två böcker till som jag ska kasta mig över så fort de dyker upp i brevlådan (förhoppningsvis om tre dagar!) men det är två fristående böcker och som jag har förstått det så kommer de inte handla om samma personer alls?! Jag tror definitivt att de böckerna kommer vara riktigt bra men jag vill ha mer av Katsa och Po! NU!

SPOILER:
- Det förvånade mig var hur snabbt själva kampen med Kung Leck tog slut. Det förväntade jag mig inte. Det var en bra bit av boken kvar och poff så var kunden död?! Jag var lite rädd för att boken skulle dö ut när kungen dog men som tur va höll boken hela vägen!
När jag förstod att Po var blind blev jag så ledsen för han skull! Tyckte Cashore var lite elak där :) Han hade ju så fina ögon och jag tyckte det var hjärtskärande att de inte kunde se varandra i ögonen mer.
Katsa och Po är mitt nya favoritpar. Tycker deras relation är så himla fin och de passar SÅ bra tillsammans.
- Jag gapskrattade när Katsa testa att skrika på Po i sitt huvud och han nästan ramlade av hästen. Sjukt roligt!

Betyg: 10/10 

Andra böcker i serien:
1. Graceling (De utvalda: Tankeläsaren)
3. Bitterblue (De utvalda: Hemligheternas rike)

Boken finns att köpa på Adlibris och Bokus

8 kommentarer:

 1. IIIIIIIIIIHHHHHH!!!!! <3<3<3<3 (crazy fangirl)
  Okej, nu ska jag ta mig samman... Jättesuperotroligtkul att du också gillade denna serie! Jag håller själv på med en omläsning av alla böcker och är inne på Monstrets dotter nu!
  Och spoiler nummer två, HERREMINGUD! Där höll jag på att dö! Så himla hjärtskärande...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den är SÅ bra!!! :D ja som sagt spoiler nr två är så hemskt!! Nu blir jag ledsen bara jag tänker på det igen!

   Radera
 2. Åh vad sugen jag blev på att läsa om boken nu, den är ju så bra! Älskar också Katsa och Po så mysiga och håller helt klart om punkt två började gråta så hemskt som det var!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är så fina tillsammans! och de var som sagt såå hemskt! Nu hoppas jag bara på att monstrets dotter är lika bra!!

   Radera
 3. Monstrets dotter är också super bra! Jag tror faktiskt att jag gillade den bättre än första boken! Men det beror nog på att jag gillar Flammas (som hon heter på Svenska) personlighet mer än Katsas! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får hoppas jag gillar den lika mycket! :)

   Radera
 4. Tredje boken handlar ju om Bitterblue (jag läser den just nu) och både Po och Katsa är med lite då och då. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh! De är alltså med lite då! Kul!!

   Radera