måndag 26 maj 2014

Kampen om Järntronen - George R.R Martin

Titel: Kampen om Järntronen
Författare: George R.R Martin
Serie: A Song of Ice and Fire #1
Språk: Svenska
Antal sidor: 736
Utgiven: Oktober 2012

Beskrivning från Goodreads:
I en svunnen tid inträffade en våldsam klimatförändring. Somrarna varar i decennier och följs av vintrar långa som en livstid. Längst upp i Norden ligger muren av is, ständigt bevakad av brödraskapet som vigt sitt liv åt uppgiften att skydda de sju konungarikena mot vålnader, kyla och okända faror. Men kusliga händelser vid muren förebådar en framtid av oro och krig.
Robert Baratheon och Eddard Stark befriade en gång i tiden de sju konungarikena från den galne draklorden Aerys och det blev Robert som besteg järntronen medan Eddard drog sig tillbaka till sitt Vinterhed. Efter en lång tid av fred samlar sig kung Roberts fiender både i Norden och i Södern. Hans närmaste rådgivare har dött under mystiska omständigheter och till och med hans egen drottning smider i hemlighet onda planer. Kung Robert ber Eddard Stark om hjälp och Eddard och hans familj dras obönhörligt in i maktspelet kring de sju konungarikena. Intrigerna och maktkampen vid hovet leder till ett regelrätt krig mellan olika ätter och deras lorder.


Kommentarer:
Det känns smått omöjligt att försöka skriva ner en recension eller ens några vettiga tankar om den gigant till bok. Den innehåller så mycket och är så detaljerad att det känns lite som att det kvittar hur utförlig recensionen är, den kommer inte ens komma i närheten av att förklara vad det här är för historia och vad det är för fantastisk värld som Geroge R.R Martin har byggt upp. 


Jag tog mig an denna 700 sidor långa bok lite försiktigt och tror jag bara läste ungefär 50 sidor den första gången men det räckte till att inse att jag var något riktigt bra på spåren. Det slog mig snart vad den känslan kom ifrån: Det här är en "riktig" bok. Ett häpnadsväckande äventyr, en fantastisk värld och smått otroligt facinerande karaktärer. Det märks i varje ord och i varje beskrivning att författaren har lagt ner både sin tid och själ i den här boken och det är inte speciellt konstigt att den här serien har blivit något av ett fenomen världen över.

Boken är uppdelad i kapitel där man får följa olika karaktärer i varje avsnitt. Jag gillar verkligen den här typen av upplägg, man får lära känna flera spännande karaktärer och få en helhetsbild över hela historien och vad som händer i de olika delarna av världen. Naturligtvis skaffar man sig favoritkaraktärer och då längtar man så klart lite extra efter deras kapitel. Mina favoriter så här långt är Daenerys, Jon & Ayra men jag misstänker att det kommer skifta fram och tillbaka under den här seriens gång.

Jag planerar snart att ge mig på Kungarnas Krig men vill hämta andan lite emellan så det inte blir för mycket på en gång men gud så kul det ska bli att fortsätta läsa!

Betyg 9.5/10

Andra böcker i serien:
1. Kampen om Järntronen

2. Kungarnas Krig
3. Svärdets Makt
4. Kråkornas Fest
5. Drakarnas Dans

Boken finns att köpa på Adlibris, Bokus & Cdon.

3 kommentarer:

 1. Kul att du tyckte så mycket om boken! Jag gillade också verkligen den här boken, det har gått ett halvår sedan jag läste bok 1 så jag gav det hela en riktigt lång andningspaus :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är skönt att ta en paus mellan vissa böcker ibland. speciellt när det är så gigantiska som de här böckerna är :)

   Radera
 2. Sett serien? Jag följer den just nu men planerar att läsa böckerna sen. Han har nämligen inte skrivit klart alla böckerna än och någonstans läste jag att det tar ca 3-4 år för honom att skriva varje bok. Vet inte om detta stämmer därför vill jag inte sitta där och behöva vänta så länge till fortsättningen. Tror nämligen inte att jag hade klarat den väntan.... Phu.... Så det får väl bli serien... Läsa böckerna och hoppas att de finns ute på marknaden tills dess. Hoppas!

  SvaraRadera