fredag 14 mars 2014

Vindens Namn - Patrick Rothfuss

Titel: Vindens Namn, Del 1+2
Författare: Patrick Rothfuss
Förlag: Damm
Serie: The Kingkiller Chronicles #1

Språk: Svenska
Antal sidor: Totalt 780
Utgiven: 2009


Beskrivning från Goodreads:
I Vindens namn möter vi Kvothe. Han var en gång världens mäktigaste trollkarl, men lever nu under falsk identitet som värdshusvärd. När ondskan är honom på spåren tvingas han konfronteras med det som hänt honom tidigare i livet. Det blir en gränslös berättelse om en man på flykt, om sorg och kärlek, äventyr och studier vid den berömda skolan för magi. Och den ständiga rädslan för att ondskan från förr ska hinna ikapp honom. Det är Kvothes historia, men också skildringen av en hel värld och om hur en mans liv blir till en legend.

Kommentarer: 
Låt mig börja med att säga att det är är en fantastisk berättelse, det var ett bra tag sen jag läste episk fantasy på den här nivån. Vindens Namn är något alldeles extra, en läsupplevelse jag knappast kommer att glömma på ett bra tag. 
 
Damm förlag har delat upp The Name of the Wind i två böcker på svenska men eftersom det är endast en originalbok så blir det en sammanslagen recension på de svenska böckerna. Det är en rätt maffig bok att ge sig på med sammanlagt 780 sidor, men det är bara till en fördel i det här fallet. Jag älskade verkligen den detaljerade handlingen, de målande miljöerna och den fascinerande historia som man fick följa med på. 

Man möter Kvothe i vuxen ålder och när han väljer att berätta sin livs historia för en skrivare får man följa med på en fantastiska resa genom hans uppväxt och man får uppleva allt han har gjort och vad det var som gjorde honom till en legend. Det är verkligen en häpnadsväckande historia man bjuds på, jag blev riktigt fängslad och hade väldigt svårt att lägga den ifrån mig. Man dras i in historien och jag blev så engagerad i alla karaktärer och kom på mig själv med att verkligen tycka om huvudkaraktären Kvothe. Han är en fantastiskt intressant person och när man tror att man känner honom slår han ändå en med förvåning några kapitel senare. Han är sympatisk, osjälvisk & ruskigt smart. Det bästa är att jag tror(vet) att man bara har sett en lite del av Kvothe och vad han kan göra.

Det är ingen tvekan om att det är en ruskigt fängslande historia man bjuds på och det är svårt att sätta fingret på exakt vad det är som gör Vindens Namn så speciell, men enkelt sätt kan man väl säga att den har det där lilla extra. Måste dock ge ett extra plus till själva magin som är riktigt spännande, den skiljer sig mycket från den "vanliga" magin man brukar stöta på i episk fantasy och precis som med Kvothe finns här mycket att utforska och lära sig.

Det enda lilla problemet som finns med den här trilogin är att det inte än finns ett releasedatum för den sista boken. Det är lite oroande. Bok två gavs ut 2011 och det var ett tag sen.. Så trots att jag har bok 2 hemma så ska jag nog vänta lite med den så jag inte står där sen och får vänta 2 år på den sista boken.

Läs Vindens Namn!

Betyg 9/10

Andra böcker i serien:
1. Vindens Namn, del 1+2

2. En Vis Mans Fruktan, del 1+2
3. Doors of Stone

Boken finns att köpa på Adlibris, Bokus och CDON.

6 kommentarer:

 1. Åhh, vad kul att du också gillade den! En av mina absoluta favoritböcker när det kommer till high-fantasy. Andra boken tycker jag nästan är ännu bättre än ettan. Längtar som bara den efter den tredje boken!

  SvaraRadera
 2. Vad kul att du tyckte om den! Den är verkligen en av mina favoritböcker. Men jag vill inte heller läsa nästa förrän jag vet när den tredje kommer ut. Har haft tvåan stående i bokhyllan sen 2011 :/

  SvaraRadera
 3. Vilken bra recension, och kul att se att du tyckte så mycket om den. Det gör mig ännu mer sugen på att plocka upp den nu. :)

  SvaraRadera
 4. Hej! Bra sida. Jag håller just nu på att lyssna på "A vise man's fear", läste "Vindens namn" förut. MEN... då jag läste den svenska så tror jag att jag läste bara del 1 och nu när jag lyssnar på den engelska boken så lär jag ju då missat "Vindens namn" del 2. Kan någon ge en liten snabb-resumé?

  SvaraRadera
 5. ...Jodå vars. Det var jag skrev ovan, för att kunna hitta var del 2 tar vid, men jag chansade bara på mitten, det var nästan rätt, blev lite överlapp men det var ju bara bra. Så nu har jag lyssnat på första engelska också, sista halva då. Den var bra! Uppläsaren är fantastiskt bra också! (Nick Podehl).

  Om vi ni pratar i termer om svenska utgåvan så tycker jag det gick hyffsat bra att ha hoppat över del 2 :) i del 3 & 4 är det i princip två nyckelpersoner som man inte får introduktionen av men det är ganska självklart ändå. Tycker den här serien är riktigt kanonbra men med ovan sagt så en anledning till att det gick så bra att ha hoppa över del 2 är att själva nyckelstoryn låter vänta på sig, ganska mycket. Det händer mest en massa småsaker, han råkar för det ena och det andra och bygger upp sina skills för att kunna hämnas på busarna. Som förhoppningsvis kommer i fokus i del 5-6 som inte kommit ut ännu. Å andra sidan är det väl detta som är så bra med denna serie, man känner sig väldigt delaktig av Kvothes vardag och det känns väldigt närvarande, speciellt med tanke på uppläsarens förmåga att leva sig in i storyn och ge de olika karaktärerna olika röst/brytning.

  Kan inte del 5-6 komma snart!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att det löste sig :) Ja när ska de sista delarna släppas!!? Jag spara på del 3+4 lite för jag vill inte behöva vänta i all evighet på de sista delarna! Kul att du tycker om böckerna så här långt!

   Radera