måndag 5 augusti 2013

Gycklarens arv - Kersti Vikström

Titel: Gycklarens Arv
Författare: Kersti Vikström
Förlag: Opal
Språk: Svenska
Antal sidor: 396
Utgivningsår: 2013-09-02
Rec ex: Ja

Beskrivning från Adlibris:
Nova är ett feodalt uppbyggt rike, där endast de allra rikaste är fria att styra sina liv. Esmeralda är tio år när hon skickas till huvudstaden Corona för att arbeta som kammarjungfru åt guvernörens äldsta dotter. Hennes föräldrar, liksom hon själv, är kontraktsarbetare, en slags livegna, och deras liv styrs av den som äger deras kontrakt. Under tiden som hon lever i palatset i staden upptäcker hon och börjar för sig själv ifrågasätta de enorma orättvisor som råder i landet. Under en resa till guvernörens släktingars gods på landet möter hon för första gången soller, en förtryckt folkgrupp som levde i Nova långt innan Esmeraldas folk kom dit. Där träffar hon även Storm, en soller som arbetar som slav på godset och som kommer att förändra hennes liv.


Kommentarer: 
Det här berättelsen var en mycket positiv överraskning! Det är en väldigt fin men samtidigt allvarlig historia med mycket hjärta och spänning. Historien utspelar sig i Nova som är ett helt påhittat rike och där får vi lära känna Esmeralda som vid tio års ålder blir ivägskickad för att arbeta som kammarjungfru hos guvernörens familj. 

Nova verkar vid första anblicken vara ett välbalanserat samhälle med en guvernör som styr rättvist och tänker på alla invånare. Men när man läser vidare så ser man snart att så inte är fallet. Novas rika invånare håller sig med slavar och kontraktsarbetare som inte är fria till att leva sina egna liv. 
Jag har läst rätt lite om slavar och deras levnadsförhållande så jag tyckte verkligen det här var väldigt intressant. Det var hemskt att se hur de behandlade slavarna och jag blev så arg på guvernören agerade!

Det är en spännande historia som utspelar sig i ett fantastiskt landskap. 
Miljöbeskrivningarna är väldigt fina och detaljerade och den underbara naturen för tankarna till de norska fjordarna och de svenska fjällen. Jag gillar verkligen Esmeralda och den resan hon gör i boken. När man lär känna henne är hon en rätt naiv tioåring men under historiens gång växer hon och utvecklas till en imponerande ung tjej med stort hjärta. 

Jag gillade den här boken mer än vad jag trodde vid första anblicken och jag rekommenderar gärna till er som vill läsa en spännande och fin fantasyberättelse med en intressant historia. 

Betyg 7/10

Boken finns att köpa på AdlibrisBokus och CDON.


1 kommentar:

  1. Jag har en fråga, vilken tidsperiod skulle du säga att boken utspelar sig i? Jag förstår att landet är påhittat och så, men jag är väldigt nyfiken på fantasyböcker som utspelar sig runt slutet på 1800-talet (eftersom det är en liknande sådan jag håller på och skriver själv)! ;)

    SvaraRadera