tisdag 29 april 2014

Throne of Glass - Sarah J. Maas

Titel: Throne of Glass
Författare: Sarah J. Maas
Serie: Throne of Glass #1

Språk: Engelska
Antal sidor: 404
Utgiven: Augusti 2012

Beskrivning från Goodreads:
In the dark, filthy salt mines of Endovier, an eighteen-year-old girl is serving a life sentence. She is a trained assassin, the best of her kind, but she made a fatal mistake: she got caught. Young Captain Westfall offers her a deal: her freedom in return for one huge sacrifice. Celaena must represent the prince in a to-the-death tournament—fighting the most gifted thieves and assassins in the land. Live or die, Celaena will be free. Win or lose, she is about to discover her true destiny. But will her assassin’s heart be melted?


Kommentarer:
Det här är verkligen en mycket hypad bok/serie, man hör om den överallt och nästintill alla har något positivt att säga om den. Det låter på förhand som en exemplarisk bok för min del, det är episk fantasy och handlar om en kick-ass huvudkaraktär som är lönnmördare, lägg till ett riktigt bra betyg från massvis med läsare och jag borde ha en riktigt bra läsupplevelse framför mig. Levde den upp till alla förväntningar? Ja det kan man faktiskt säga att den gjorde, den är så bra som alla säger och jag mycket nöjd med den första boken i en väldigt lovande serie!

Jag behövde inte läsa många sidor i Throne of Glass innan jag fick riktigt starka vibbar från två av mina favoritböcker när det kommer till episk fantasy & en stark kvinnlig huvudkaraktär: Poison Study & Graceling. Yelena, Katsa och deras historier har en speciell plats i mitt "läshjärta" och jag får nog göra lite plats för Celaena och hennes framtida äventyr. Celaena är lite omognare än de två andra men kompenserar upp det med sina skickliga lönnmördarskills och en förmåga att överleva. Jag gillar henne trots att hon emellanåt var lite barnslig, det var inte jag störde mig på speciellt mycket, jag tror hon kommer växa upp under tiden den här serien pågår. 

Själva historien är riktigt fängslande och fascinerande. Kungen utlyser en tävling och bjuder in landets bästa tjuvar och lönnmördare för att kämpa om att bli kungens egen lönnmördare. Genom träning och tester ska de utesluta vem som vinner och vilka som skickas tillbaka till där de kom ifrån. Det är som upplagt för mord, rävspel och intriger deltagarna mellan. Lägg sedan till ett kungligt hov med egna intriger och sen lite romantik på det så har vi Throne of Glass. De är en fantastisk historia. Det finns som sagt romantik i den här berättelsen men jag är glad att den inte tog överhanden utan fokus ligger på Celaena och själva tävlingen. Man träffar på flera mycket intressanta karaktärer och jag ser verkligen fram emot att få lära känna alla riktigt väl i den här sex(!) böcker långa serien! Den är actionfylld, går i ett rätt högt tempo och innehåller så mycket spännande händelser att det är svårt att lägga den ifrån sig. Jag vet att jag är mer än ett år efter alla andra men om det finns någon därute som inte har läst Throne of Glass så gör det! Den är grym!

- Jag måste säga att jag föredrar Chaol Westfall, framför Prins Dorian så det ska bli väldigt intressant att se hur allt utvecklar sig i den andra böckerna..


Betyg 9/10

Andra böcker i serien:
0.1-0.5. The Assassin's Blade
1. Throne of Glass
4. Untitled
5. Untitled
6. Untitled

Boken finns att köpa på Adlibris, Bokus & Cdon.

5 kommentarer:

 1. Nice! Funderar på att vänta ändå tills alla böckerna kommit ut :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är ju betydligt roligare när man inte behöver vänta på att nästa på ska komma ut.. :)

   Radera
 2. Har inte läst den här men gillar Tankeläsaren, och giftet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja då borde du verkligen kolla in den här! Du kommer antagligen att gilla den!

   Radera
 3. Har inte läst den, men jag vill verkligen läsa den, det känns som en bok som jag kommer gilla.

  SvaraRadera