onsdag 20 mars 2013

Den vita drottningen - Philippa Gregory

Namn: Den Vita Drottningen
Författare: Philippa Gregory
Serie: Rosornas Krig #1
Förlag: Damm
Språk: Svenska
Antal sidor: 508
Utgivningsår: 2010

Beskrivningn från Adlibris:
Kärlek, makt och dödliga intriger

Rosornas krig är en serie inbördeskrig som utspelade sig i England under åren 1455 till 1485 mellan släkterna Lancaster (med en röd ros i vapenskölden) och York (med en vit ros i vapenskölden). I Den vita drottningen får vi följa en kvinna som slåss för att överleva och för att få makt, mitt under ett brinnande krig.
Elisabet Woodville är änka. Hennes man har, som så många andra, dött i inbördeskriget. Hon tillhör släkten Lancaster som har förlorat många män, mycket mark och nästan all makt. En dag möter Elizabeth en man och blir blixtförälskad. Men mannen tillhör släkten York, den för tillfället segrande sidan i rosornas krig. De båda gifter sig, trots släkternas reservationer. Och så småningom installeras de som kung och drottning av England.
Elizabeth stöttas av den makthungriga släkten Lancaster men överallt finns det konspirationer. Många män och kvinnor är redo att störta Elisabet och Edvard och själva ta över den engelska kronan.

Kommentarer:
Philippa Gregory levererar som alltid! Den vita drottningen är den första boken i hennes serie "rosornas krig" och den är minst lika bra som alla hennes andra historiska romaner. 

Enligt mig är det är få som kan skriva historiska romaner om England så bra som Gregory. Hon har förmågan att fånga miljöerna och känslan av England på 1400-talet och det gör att böckerna känns så realistiska och så fängslande. Språket i boken flyter fram och hon väver samman fakta och fiktion på ett utmärkt sätt som gör att berättelsen är både historiskt intressant och spännande. 

En sak som skiljer Den vita drottningen från Gregorys tidigare verk är att det finns inslag av magi och häxkrafter i denna boken(!). Jag som gillar allt övernaturligt tyckte detta bara var ett plus och jag tyckte magin tillförde det där lilla "extra" till boken.

Rekommenderas!!

Betyg 8/10

Andra böcker i serien:
1. Den vita drottningen
2. Den röda drottningen
3. Den blå hertiginnan

4. The Kingmaker's Daughter
5. The White Princess
6. The Last Rose
Boken finns att köpa på adlibris och bokus

5 kommentarer:

 1. Två frågor;

  1. Hur mycket magi och häxkrafter på en skala 1-5?
  2. Är boken/böckerna på riktigt? alltså, har händelserna faktiskt ägt rum eller är det en "påhittad" bok? är inte så bra på Englands historia...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   -Det är inte så mycket magi, huvudpersonen Elisabet sägs härstamma från vattengudinnan Melusina och kunde då utöva en viss magi/förbannelser genom vatten. Till största del är det en "ickemagisk" historisk roman.
   magi på en skala: 2

   -Elisabeth Woodville har funnits och hennes historia i boken är till största delen fakta. Alla stora händelser har hänt i verkligheten, sen är små detaljer och sånt påhittat av författaren. I slutet av boken förklara Gregory vad hon har hittat på och vad som är fakta.

   Radera
 2. Jag är så glad över att ha hittat en annan bokbloggare som gillar Philippas böcker lika mycket som jag! :D Den av hennes böcker som har fastnat mest hos mig är Den första hustrun. Det var flera år sedan jag läste den men så fort jag frågar mig själv vilken av hennes böcker jag gillar mest så blir det alltid den :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja de är så bra! :) Den första hustrun är riktigt bra, men min favorit är nog ändå Den andra systern Boleyn. Det var den första boken av hennes som jag läste.. sen var jag fast :)

   Radera
 3. Gillade du Den vita drottningen, slukade Den röda drottningen och kunde inte slita dig från Den blå hertiginnan? Då kanske du vet att sedan den tredje boken i serien släpptes på svenska så har Philippa Gregory skrivit ytterligare två, och det är inte säkert att dessa översätts.
  Som du säkert redan vet styrs utbudet av efterfrågan, och Damm förlag har hittills valt att vänta och se hur väl böckerna säljer. För att visa ert stöd till böckerna, och att det finns de som vill att böckerna om Rosornas krig fortsätter att översättas får ni gärna gå med i gruppen "Vi som vill att böckerna om rosornas krig fortsätter översättas" och/eller maila utgivningsansvarig för Damm förlag.

  SvaraRadera