tisdag 9 juli 2013

Den Mörka Staden - Carrie Ryan

Namn: Den Mörka Staden
Författare: Carrie Ryan
Serie: De oheliga #3
Förlag: Styxx Fantasy
Språk: Svenska
Antal sidor: 392
Utgivningsår: 2013

Beskrivning från Adlibris:

En gång i tiden var den Mörka staden fylld med fantastiskt ljus, mäktiga byggnader och vackert klädda människor i kostymer och skyhöga klackar. Nu är staden en ruin, dess stålbalkar pekar nakna mot himlen och på de ogrästäckta gatorna driver de oheliga omkring, ständigt hungriga.I staden bor Annah, som skulle göra vad som helst för att slippa ifrån sin verklighet och vara tillbaka i byn där hon växte upp, i De vassa tändernas skog. Annah kan inte glömma sin tvillingsyster Abigail som hon lämnade gråtandes på en stig i skogen och aldrig mer återfann. 

Kommentarer:
Det här är verkligen en värdig avslutning på Carrie Ryans zombietrilogi. Den är enormt beroendeframkallande och det bjuds på så mycket fasor, skräck, rädsla men även på tro, hopp och kärlek! 
 
I den tredje boken har huvudpersonen skiftat igen och nu får man lära känna Annah som är Gabrys(Abigail) tvillingsyster. Hon har tvingats leva i den mörka staden själv sen Elias gav sig av för att leta redan på Gabry. Detta har gjort henne hård och hon har en enorm överlevnadsvilja. 
Åh vad jag gillar och lider med Annah, hon är så tuff och stark samtidigt som hon är så skadad inuti. Efter att ha råkat ut för en olycka där hon ramlade ner i en grop med rakbladstråd har hon ärr längs med hela vänstra sidan av kroppen, inklusive ansiktet. Detta har gjort att hennes självkänsla ligger i botten och hon har intalat sig själv att hon är ful, avskyvärd och hemsk. Hon kan inte greppa tankarna på att någon skulle kunna älska henne. Annahs känslor och tankar är så verklighetstrogna och man kan verkligen känna hennes förakt mot sitt egna utseende. Hon är så tuff men samtidigt så trasig. 
 
Förutom Annahs karaktär som är min absolut favorit i den här trilogin så gillar jag Catcher betydligt mer i den här boken än i den andra. Han är mer mänsklig och man får ser flera fina sidor av honom. Elias har jag däremot inte mycket övers för, han är rätt blek vid sidan om Annah och Catcher. Samma sak gäller Gabry, det märks att Annah är huvudpersonen i den här boken och det är hon som lyser överlägset starkast enligt mig.

En av sakerna som är så bra med den här avslutande boken är hopplösheten och mörkret. Det är så totalt, det finns ingen stans och ta vägen, zombierna har invaderat gatorna, maten är slut och till råga på allt så är det mitt i vintern och det finns inget att värma sig med. Det går att ta på hopplösheten, man känner kylan som tränger ända in i märgen och desperationen hos de överlevande är omöjlig att missa. 

Och slutet.. vad ska man säga om slutet! De sista 50 sidorna är magiska! De är ruskigt obehagliga och SÅ spännande! Den Mörka Staden är definitivt den bästa boken i Ryans trilogi, även om de två tidigare böckerna är väldigt läsvärda. Men någon alla tre böckerna ha genmensamt är att mitt i all denna hopplöshet och misär så finns ändå ett litet, litet hopp. Ett hopp om en framtid, om kärlek och kanske ett hopp om trygghet. 

Betyg 9/10

Andra böcker i serien:
1. De vassa tändernas skog
2. De dödas strand
3. Den mörka staden

Boken finns att köpa på Adlibris, Bokus och CDON.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar