lördag 30 mars 2013

Den röda drottningen - Philippa Gregory

Namn: Den röda drottningen
Författare: Philippa Gregory
Serie: Rosornas krig #2
Förlag: Ponto Pocket
Språk: Svenska
Antal sidor: 413
Utgivningsår: 2013
Rec ex: Ja

Beskrivning från Adlibris:
I inbördeskriget som kallas rosornas krig stred två släkter mot varandra. I varje släkt fanns en mäktig kvinna, beredd att offra allt för Englands tron. Här får vi följa Margaret Beaufort - den röda drottningen.

Margaret Beaufort är övertygad om att hon och hennes ätt, släkten Lancaster med en röd ros i vapenskölden, är satta att härska över England. Men hennes ambitioner ignoreras, till och med av hennes egen mor. Sviken av alla och bortskickad till Wales för ett kärlekslöst äktenskap smider Margaret planer. Hennes son ska i alla fall inte glömmas bort. Hon bestämmer sig för att han en dag ska bli Englands kung, oavsett vad det kommer att kosta henne, England eller den lille pojken.


Kommentarer:
Jag är ett stort fan av Philippa Gregory och alla hennes böcker jag har läst har varit fängslande och intressanta. Hon har en förmåga att på ett mycket realistiskt sätt måla upp och beskriva de historiska England. Den röda drottningen är bok två i serien om rosornas krig och i denna bok får man följa Margaret Beaufort och släkten Lancaster på deras väg mot tronen.

Det som är speciellt med Den vita drottnigen(bok 1) och Den röda drottningen är att böckerna utspelar sig under samma tidperiod, alltså är det samma händelser som beskrivs men från två olika perspektiv. Jag gillar det! Det är riktigt intressant att läsa om krigen och maktspelen från två olika perspektiv. 

Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om Margaret Beaufort, hon är ingen lättsam kvinna precis. Jag störde mig på hennes personlighet i början, hennes orubbliga tro på gud och att hon är helt övertyga om att släken Lancaster ska sitta på Englands tro. Men någon stans i mitten av boken börjar jag ändå tycka om Margaret, hon smider planer och hon gör allt för att få sin son på tronen. Det slutade med att jag beundrade henne lite för hennes beslutsamhet och sin övertygelse. 

Det är en mycket intressant bok men jag tycker nog att den första boken Den vita drottnigen är ett snäpp bättre. Vissa delar i den här boken blir lite långdragna och det händer inte lika mycket i den här boken som i den första delen. Men trots det har det varit riktigt kul att få en insikt i Margaret Beauforts liv och se hur släkten Lancaster kämpade för den engelska tronen.

Betyg 7/10

Andra böcker i serien:
1. Den vita drottningen
2. Den röda drottningen
3. Den blå hertiginnan

4. The Kingmaker's Daughter
5. The White Princess
6. The Last Rose
Boken finns att köpa på
adlibris och bokus

1 kommentar:

  1. Gillade du Den vita drottningen, slukade Den röda drottningen och kunde inte slita dig från Den blå hertiginnan? Då kanske du vet att sedan den tredje boken i serien släpptes på svenska så har Philippa Gregory skrivit ytterligare två, och det är inte säkert att dessa översätts.
    Som du säkert redan vet styrs utbudet av efterfrågan, och Damm förlag har hittills valt att vänta och se hur väl böckerna säljer. För att visa ert stöd till böckerna, och att det finns de som vill att böckerna om Rosornas krig fortsätter att översättas får ni gärna gå med i gruppen "Vi som vill att böckerna om rosornas krig fortsätter översättas" på facebook och/eller maila utgivningsansvarig för Damm förlag.

    SvaraRadera