torsdag 28 mars 2013

Läsplatta/E-Reader??

Jag funderar på att köpa en läsplatta. För ett tag sen var jag helt emot det men nu börjar det dyka upp fler och fler intressanta böcker som man får som e-böcker och det måste vara väldigt smidigt att ta med sig den när man reser. 

Men jag vet inte, det är ju ingen riktigt bok! Är det inte konstigt att sitta och läsa på en läsplatta? Får man samma känsla som med en riktigt bok?
Jag kommer ALDRIG byta ut alla mina riktigt böcker mot e-böcker - HEMSKA tanke, men jag hade tänkt att man kunde ha läsplattan som ett komplement?

Sen finns det miljoner olika sorters läsplattor, vilken modell ska man ha? vilken är bäst? ska den vara kopplad till ex amazon eller adlibris?
Miljoner frågor! 


Vad tycker ni om läsplattor? Har ni någon och i så fall vilken?

6 kommentarer:

 1. Jag var också väldigt emot läsplattor och e-böcker i början men så köpte jag en surfplatta (Ipad) och testade att läsa på den. Nu har jag totalt ändrat uppfattning om e-böcker, tycker att det är supersmidigt och jätteläsvänligt att läsa på surfplattan. Jag föredrar fortfarande riktiga böcker men e-böcker är ett väldigt bra komplement. Dessutom finns det ju böcker som bara finns som e-böcker. Just nu så läser jag kanske 70% riktiga böcker och 30% e-böcker.

  Jag har inte testat så många andra läsplattor men Ipad:en är jag väldigt nöjd med. Det är ju en surfplatta egentligen men den fungerar även alldeles utmärkt som läsplatta. Om du ska köpa en Ipad så har jag hört att man bör köpa generation 3 eller 4 så att man får "retina"-skärmen som inte tröttar ut ögonen lika mycket. Nackdelen är väl att priset är mycket högre än om du bara skulle ha köpt en läsplatta. Personligen så lägger jag hellre ner lite mer pengar för att få en funktionell surfplatta som man kan använda till mycket annat än att köpa en läsplatta som bara klarar av att läsa böcker. Men ja, det beror ju på hur mycket pengar du är villig att lägga ut. En ipad 3:e generation kostar ca 4500kr och en kindle kostar ca 500kr-1000kr beroende på modell. Letto (Adlibris) kostar runt 1000kr. Men som sagt så klarar en surfplatta av mycket mer än vad en läsplatta gör så beroende på hur stor nytta du har av de andra funktionerna som en surfplatta erbjuder så kan den ju vara mycket mer prisvärd än en läsplatta :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Okej! ja jag hade oxå tänkt att ha det som ett komplement och som du säger så vill man inte missa de böcker som endast finns som e-böcker! Det är svårt att bestämma sig angående surfplatta/läsplatta... finns fördelar o nackdelar med båda, det är hopplöst! :)

   Radera
 2. Jag har läst väldiga många e-böcker och faktiskt tycker om det, visst det är inte samma sak som att hålla i boken men jag tycker det är väldigt nära. Läser mycket e-böcker på vintern då jag kan ligga under täcket och bara behöver ha en hand framme för att bläddra sida, super smidigt!
  Precis som Anna så använder jag en surfplatta istället för bara läsplatta för då kan jag göra annat än bara läsa, enda nackdelen med det är att surfplattan drar batteri som tusan och jag måste ladda plattan minst varje dag (typ efter jag läst klart en bok) dock kan det vara min surplatta som är knasig (Det är en packarbell).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det passar ju sjukt bra på vintern :) Batteritiden verkar vara sämre på en surfplatta än en läsplatta.. men sen vill man ju som sagt kanske göra annat än att läsa, ja jag får fundera vidare :)

   Radera
 3. Jag köpte en läsplatta som ett komplement till riktiga böcker, tänkte att det kunde vara smidigt att ha med sig på resor m.m. Eftersom jag mest läser böcker på engelska föll valet på en Amazon Kindle Touch, även fastän den är "bunden" till Amazon går det ju att läsa andra vanliga format på den t.ex. .epub om man kör dem genom Calibre först. Tyvärr var jag, på den tiden, inte alls så imponerad av e-böcker (vad är bättre än en riktig bok liksom?) så jag fann aldrig riktigt tjusningen med läsplattan, den blev mest liggande och det slutade med att jag sålde den. BIG mistake! när jag inte längre hade den saknade jag den verkligen...
  Numera läser jag väldigt mycket e-böcker, även hemma, och uppskattar det, jag tror det är en vanesak. Jag har ju inte längre någon läsplatta utan använder Kindles app för iPhone och en e-bokläsar app för andra e-bokformat, det fungerar förvånansvärt bra att läsa i mobilen men man får ju bläddra väldigt ofta så även en kort bok blir lång, vilket i och för sig inte gör något om den är bra. Saknar dock fortfarande läsplattan och funderar på att köpa en ny, i så fall blir det mest troligt en Amazon Kindle Paperwhite.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är precis så jag tänker, som ett komplement och till resor m.m! Å nej jag ska inte sälja min(om jag köper en) :) Ja en Amazon Kindle Paperwhite verkar riktigt intressant! Tack för hjälpen!

   Radera