söndag 5 maj 2013

Blodröd Väg - Moira Young

Titel: Blodröd Väg
Författare: Moira Young

Serie: Dustlands #1
Förlag: Rabén & Sjögren
Språk: Svenska
Antal sidor: 528
Utgivningsår: 2011
Rec ex: Ja


Beskrivning från Adlibris: 
Saba lever i en laglös, postapokalyptisk framtid. Livet är hårt i en ogästvänlig värld där bara de starkaste överlever. En dag kommer en grupp svartklädda ryttare till byn. De dödar Sabas far och rövar bort hennes älskade tvillingbror Lugh. Saba blir ensam kvar med sin lillasyster Emmi, men bestämmer sig genast för att försöka rädda Lugh. Tillsammans ger sig de båda systrarna ut på en lång och farlig resa genom det karga landskapet som bebos av desperata och kuvade människor.


Kommentarer:
Herregud vilken chock jag fick när jag hade läst ett par sidor i boken och förstod att hela boken var skriven på talspråk! Jag tänkte att det här kommer aldrig gå, jag kommer bli galen på alla å, mej och andra konstiga stavningar.. Men efter ett tag kom jag faktiskt in i språket och jag slutade tänka på det och kunde koncentrera mig på själva historien. Det var tur att jag kunde koppla bort skrivsättet för det är en riktigt bra och spännande berättelse. 

Berättelsen börjar väldigt starkt och det är ett högt tempo nästan hela tiden. Man får följa Saba på hennes äventyr genom en postapokalyptisk värld som innehåller många spännande miljöer och mycket intressanta karaktärer. Jag får intrycket av att författaren har fått sin inspiration från arabländerna och ökenlandskapen med tanke på sandstormar, kameler, värmen, deras huvudbonader och inte minst på grund av namnet Saba(Drottning av Saba och de forntida rike som hette Saba och låg på Arabiska halvön).

Det är intressant att följa Saba och hennes relationer till sina syskon: Lugh och Emmi. Det är två väldigt olika förhållande, hon älskar och avgudar sin tvillingbror Lugh samtidigt som hon vid vissa tillfällen önskar att hennes lillasyster Emmi inte blivit född. Jag störde mig på att hon var så hård mot sin lillasyster och jag kunde inte riktigt förstå hennes hat mot Emmi. 

Berättelsen är stundtals riktigt, riktigt spännande och jag gillar verkligen världen som Saba lever i. Den känns ny och intressant och skiljer sig från den "vanliga" dystopi världen som ofta utspelar sig i ett framtida USA. Det finns många underbara karaktärer, bland annat en fantastisk kråka! Blandningen av härliga karaktärer, spänning och nya miljöer gör den här boken till minnesvärt äventyr och jag hoppas att bok två - Rebellhjärta kommer hålla samma kvalitet för jag kommer definitivt vilja läsa fortsättningen om Saba och hennes vänner.


Betyg 8/10

Andra böcker i serien:
1. Blodröd väg

2. Rebellhjärta
3. Rasande Stjärna

Boken finns att köpa på Adlibris och Bokus.

4 kommentarer:

 1. Tycker det är otroligt tråkigt att många ger upp denna fantastiska bok pga språket. För när man väl kommer in i hur man ska läsa är den jättebra! :D Håller på att läsa Rebellhjärta just nu faktiskt. Ska bli kul att se vad som händer i denna boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja man borde verkligen ge den en chans! Så fort man kommer in boken så glömmer man språket! åh jag har rebellhjärta hemma och måste läsa den snart!!

   Radera
 2. Har hört mycket bra om denna serie och är jättenyfiken!
  Tack för en bra recension!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du måste testa att läsa den! Ge inte upp om språket är jätte jobbigt i början. Man vänjer sig!

   Radera