onsdag 15 maj 2013

Judas Barn - Markus Heitz

Titel: Judas Barn
Författare: Markus Heitz
Serie: Judas Barn #1
Förlag: Coltso
Språk: Svenska
Antal sidor: 526
Utgivningsår: 2012
Rec ex: Ja


Beskrivning från Adlibris:
»Jag stiger upp ur djupet som en fredlös gudinna ur underjorden, ur mörkret in i stormen.«
Leipzig år 2007. Syster Theresia sitter vid dödsbäddarna och ledsagar de sjuka in i döden, men ingen på sjukhuset vet vem hon egentligen är. Ung, vacker och frisk - för evigt. Det låter som en dröm, men för Theresia är det sedan länge en förbannelse. Hon längtar bara efter en sak: att få somna in och aldrig vakna igen. Men det får hon inte. Hennes skuld är för stor, hennes ansvar för tungt. Under långa, ensamma nätter skriver hon ner sin historia för att lindra smärtan. Den börjar 1670 i Serbien och berättar om en liten flicka som dras in i Judas barn, ett hemligt sällskap av forskare - tillika vampyrer.


Kommentarer:
Det här var en bok som slog mig med häpnad, jag hade verkligen inte förväntat mig att den skulle vara så fängslande, spännande och fascinerande. Jag hade svårt att lägga boken ifrån mig och ville ogärna göra annat än att läsa.

Berättelsen utspelar sig delvis i nutid och delvis på 1600- och 1700-talet och man får följa Theresias/Jitkas livshistoria från 1600-talet fram till den vävs samman med nutiden. Att boken utspelar sig parallellt under två olika tidsåldrar är något som jag gillar skarpt, det binder samman berättelsen på ett mycket bra sätt och gör att Theresias historia blir levande och intressant.

Judas Barn är ett hemligt sällskap av forskare som håller på med mer eller mindre rumsrena forskningsexperiment som inriktar sig på människokroppen. Stundtals blir det riktigt obehagligt i laboratoriet och man om påminns att det definitivt är en skräckroman man läser. De vetenskapliga avsnitten i boken är fascinerande och det är med en skräckblandad förtjusning man gärna läser vidare... I berättelsen får man inte bara stifta bekantskap med den vanliga blodsugande vampyren utan det dyker upp fler olika sorters vampyrer, bland annat en som kan anta djurskepnader. Man märker att Heitz är väl beläst på östeuropas vampyrhistoria, det känns äkta och är väldigt intressant. 

Sammanfattningsvis är Judas Barn en lockande, spännande och hemsk vampyrhistoria. Man träffar på vampyrer, galna forskare och religiösa byinvånare. Blanda det sen med med actionfyllda "fight club" scener, snabba motorcyklar och mycket blod så har ni en utmärkt skräckroman. Jag kommer definitivt läsa de två fristående fortsättningarna Judassonen och Judasdöttrarna när de kommer ut på svenska


Betyg 9/10


Andra böcker i serien:
1. Judas Barn
2. Judassonen
3. Judasdöttrarna

Boken finns att köpa på AdlibrisBokus och CDON.

6 kommentarer:

  1. Oj, den här måste jag läsa! Den verkar ha alla de saker som jag gillar. Tack för tipset!

    SvaraRadera
  2. Oj, bäst att kolla upp den här tror jag! :)

    SvaraRadera
  3. Har funderat ett tag om jag ska läsa den eller inte, men tror nog det blir att läsa den ändå ;)

    SvaraRadera