söndag 28 april 2013

Själlös - Gail Carriger

Titel: Själlös
Författare: Gail Carriger
Serie: Parasoll Protektoratet #1
Förlag: Månpocket
Språk: Svenska
Antal sidor: 365
Utgivningsår: 2013
Rec ex: Ja


Beskrivning från Adlibris:
Steampunk och vampyrer i viktorianska London.
Att vara Alexia Tarabotti i det viktorianska London är inte det lättaste. För det första har hon ingen själ. För det andra är hon redan tjugofem år och fortfarande ungmö - ett faktuom som inte blir bättre av att hon är rejält kurvig, frispråkig och - värsta av allt - halvitalienska. Men detta är bara början på Alexias problem. Döda vampyrer, alldeles för stiliga varulvar och hemliga sällskap är snart vardagsmat och frågorna hopar sig: är hennes själlösa förmågor verkligen en tillgång? Vem är fienden egentligen? Och viktigast av allt: finns det te?


Kommentarer: Jag älskar böcker som utspelar sig i London, särskilt om det är historiska böcker. Så när jag fick upp ögonen för den här boken som utspelar sig i London på 1800-talet visst jag att jag ville läsa den. När jag sen såg att det var varulvar och vampyrer inblandade hamnade den ännu högre upp på läslistan!

Så det var med höga förväntningar jag tog mig an den här boken. Men jag måste säga att de första 80 sidorna var jag rätt förvirrad. Jag tyckte det var alldeles för rörigt, det var mycket namn, snabba dialoger och mycket information. Jag hann bli lite rädd för att jag inte alls skulle komma in i boken, men som tur var vände det. Jag fick koll på alla karaktärer, lärde mig hur allt fungerade och anpassade mig till författarens språk.

När jag väl kom in i boken flöt det på mycket smidigare och boken blev riktigt spännande och intressant! Dialogerna är underbart kvicka och roliga, det var flera gånger jag satt och skrattade för mig själv. Både Alexia och Lord Maccon är karaktärer som jag gillar skarpt och nästan alla diskussioner dem emellan var hysteriskt roliga. Boken är full av överrsakningar och jag kunde verkligen inte lista ut vad som skulle hända och blev flera gånger rejält överraskad.

Författaren har verkligen lyckats med att blanda det klassiska London på 1800-talet med övernaturliga väsen, mystik och spänning. Det är en härlig mix av tedrickande, äventyr, viktoriansk vett-och-ettiket, vampyrer, håriga varulvar och nakna män! Jag är väldigt glad att jag har läst den här boken och ser fram emot nästa del i serien. Förhoppninsvis har den boken inte så lång inläsningssträcka så att jag kan dyka rätt ner i äventyret!


Betyg 7/10

Andra böcker i serien:
1. Själlös

2. Chanslös 
3. Hemlös
4. Eng. Heartless
5. Eng. Timeless


 Boken finns att köpa på Adlibris, Bokus och CDON. 

6 kommentarer:

 1. Jag har den hemma men förstår inte varför jag aldrig läser den, för den verkar ju så bra! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja lite så kände jag med, nu är jag riktigt glad att jag har läst den!

   Radera
 2. Å har tredje boken väntandes på mig i hyllan :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å! Jag måste fixa hem del två snart, är riktigt sugen på att läsa fortsättningen.

   Radera
 3. Chanslös är inte alls lika bra som Själlös enligt mitt tycke, Chanslös känns som en loj transportsträcka och översättningen känns också rätt schabbig och framhastad. Ingenting riktigt händer, vissa karaktärer känns överflödiga och dialogen är inte alls lika rolig. Framförallt saknar boken den där "måste läsa ett kapitel till"-känslan som Själlös verkligen gav mig. Men jag tror bok 3 Hemlös är bättre, baserat på att Chanslös slutar med en redig cliffhanger som också är bokens största behållning. Så vi håller tummarna för Hemlös! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vi får hålla tummarna på bok 3 - hemlös!

   Radera