söndag 12 januari 2014

Shadow Of Night - Deborah Harkness

Titel: Shadow Of Night 
Författare: Deborah Harkness
Serie: All Souls #2
Språk: Engelska
Antal Sidor: 580
Utgiven: Juli 2012

Beskrivning från Goodreads:
Shortly after Diana Bishop and Matthew Clairmont timewalk to London, 1590, they discover that the past may not provide a safe haven after all. Reclaiming his former identity as poet and spy Matthew Roydon, the vampire falls back in step with a group of radicals known as the School of Night who share dangerous ideas about God, science, and man. Many of his friends are unruly daemonsn - the creative minds of the age who walk the fine line between genius and madness - including playwright Christopher Marlowe and mathematician Thomas Harriot. Matthew, himself, is expected to continue to spy for Queen Elizabeth, which puts him in close contact with London's cutthroat underworld.

Together, Matthew and Diana scour the bookstalls and alchemical laboratories of London where they follow the elusive trail of Ashmole 782 - and search for the witch who will teach Diana to control her powers.


Kommentarer:
Det här är den andra boken i en fantastisk serie som handlar om häxan Diana Bishop och hennes magi, öde och familj. Den första boken i serien läste jag i februari 2013 och är en av mina favoritböcker, så självklart var jag nervös för uppföljaren. Men jag hade nog inte behövt vara så orolig för Shadow of Night gjorde mig absolut inte besviken. Magin från första boken finns kvar och det är en omvälvande och händelserik resa man får följa med på. 

Det här är en detaljerad historia i en fantastisk värld, med spännande miljöer, fascinerande karaktärer och riktigt fängslande magi. Under tiden man läser  så växer världen, man lär känna alla de olika karaktärerna och man blir helt uppslukad av allt som händer. Jag blir så himla involverad i den här typen av böcker! Jag gillar hur karaktärerna har flera sidor, att de är komplexa och mänskliga och att de lever i en värld som är så innehållsrik och känns så levande. 

Shadow of Night utspelar sig till största delen på 1590-talet på olika ställen runt om i Europa och jag som brukar läsa historiska romaner trivdes alldeles utmärkt i ett historiskt London med häxor, vampyrer, demoner och en lite galen drottning vid namn Elizabeth I av England. Även här gör detaljrikedomen sig påmind då man får en riktigt fängslande och verklig bild av ett dåtida England. Ett stort plus för den enorma efterforskningen som Harkness måste ha gjort för att kunna leverera en så realistisk historia. 

Diana och Matthew är ett av de bästa vuxna paren jag har lärt känna på ett bra tag. Diana är häxa och Matthew är vampyr och de är väldigt typiska för sin ras, Diana är stark, begåvad och omtänksam medans Matthew är svartsjuk, envis och beskyddande. Jag har nog inte stött på en mer "typisk" vampyr än Matthew, om ni tycker att Edward i Twilight är envis och beskyddade så är det typ som att jämföra en sten mot ett berg.. Men Diana och Matthew är otroligt imponerande och oslagbara när de kämpar tillsammans och de är verkligen helt perfekta som par.

Jag är helt kär i hela den här serien och alldeles för involverad i alla karaktärerna för att vara partisk i den här recensionen. Det är nästintill en perfekt urban fantasy bok. Ett hett tips till alla som gillar magi, häxor och vampyrer. Speciellt om ni som jag läser mycket YA-fantasy och vill ha ett avbrott från alla ungdomar och tonårsproblem. Åh nu vill jag nästan läsa om både bok ett & två innan den sista och avslutande delen släpps i juli. Det är helt enkelt en fantastiskt historia. 

Betyg: 8/10

Andra böcker i serien:

1. A Discovery of Witches (Sv. Alla själars natt)
2. Shadow of Night
3. The Book of Life

Boken finns att köpa på Adlibris, Bokus och Cdon.

8 kommentarer:

 1. Ooh, har kikat lite på den här serien förut och blev precis övertygad! Ska helt klart kika efter den här ute i bokhandlarna nu :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det tycker jag absolut du ska göra!

   Radera
 2. Någon dag måste jag ta och läsa Alla själars natt för häxor och vampyrer som inte är tonåringar låter lockande :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är himla skönt att läsa om vuxna ibland :)

   Radera
 3. Undra om denna någon gång kommer ut på svenska då jag läste första boken på svenska, men gillade den så himla mycket så kanske bara ska köpa den på engelska istället!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja man tycker ju att den borde komma ut eftersom de ha släppt den första men nu har det ju gått så lång tid efter första så man börjar ju undra. Vi får hålla tummarna annars tycker jag absolut du ska läsa den på engelska!

   Radera
 4. Ojdå, det var min kommentar det! haha

  SvaraRadera